Πολιτική
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 16:23

«Eλσίνκι ΙΙ» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Παπανδρέου

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην 4η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καραμανλής «αδυνατεί, δεσμεύεται, ή δεν θέλει να βάλει τάξη στην ίδια του την κυβέρνηση», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνοντας ότι «έκπληκτοι παρακολουθούμε την κυβέρνηση να χάνει ευκαιρίες, κονδύλια, κύρος, ιστορικές διαπραγματεύσεις και να υπονομεύει την πορεία της χώρας». «Μόνο τα θέματα που ανέκυψαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων των φρουρών στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε διαγωνισμούς για προσλήψεις στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, όπου, όπως είπε, «ανακοίνωσαν ονόματα επιτυχόντων, τρεις ώρες πριν συνεδριάσει η επιτροπή που θα εξέταζε τις αιτήσεις των υποψηφίων».

Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση και για το θέμα των εξοπλισμών κάνοντας λόγο για τεράστια αγορά αεροσκαφών F-16, χωρίς εγγυήσεις αναβάθμισης της τεχνολογίας απο την αμερικανική εταιρεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για πελατειακή αντίληψη, διαφθορά, αναλγησία, νεοδεξιό αυταρχισμό, έλλειψη πυξίδας και οράματος για την χώρα, έλλειψη σοβαρότητας, ανικανότητα και σοβαρή αναίρεση, με προφανή ψέματα, των υποσχέσεών της προς τον ελληνικό λαό.

«Η Δεξιά δείχνει ότι αδυνατεί να αλλάξει, δείχνει πόσο μοιάζει με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, πόσο μοιάζει με την κυβέρνηση ΄90-΄93 του κ. Μητσοτάκη. Αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του έλληνα πολίτη, αναλίσκεται με το παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναλώνεται στις ενδοκομματικές της συγκρούσεις για το ποιός θα εξυπηρετήσει καλύτερα κάποια ανώνυμα ή επώνυμα συμφέροντα», ανέφερε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου.

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία με αποτέλεσμα, όπως είπε, την απώλεια ευκαιριών στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι «πρώτο της μέλημα είναι να ικανοποιήσει τις δικές της πελατειακές και ρουσφετολογικές ορέξεις».

Αφού απαρίθμησε διαφορές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από εκείνη της ΝΔ σε όλους τους τομείς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ διαχειρίζεται την Ελλάδα ως ξένη χώρα που κατέκτησε με εισβολή».

«Τώρα», είπε, η ΝΔ αποζημιώνει τον κομματικό της στρατό, τους διάφορους αφανείς υποστηρικτές της, με την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και κατακτήσεων, μοιράζει τα λάφυρα της νίκης επί του ελληνικού λαού».

Όπως είπε στην ομιλια του ο κ. Παπανδρέου, στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η βιώσιμη ανάπτυξη, η επένδυση στον άνθρωπο, η ισχυρή οικονομία, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, επιτελικό, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό με ένα σύγχρονο πολιτικό και διοικητικό σύστημα. «Αυτός είναι ο άλλος δρόμος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τουρκία

Όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι την δυναμική αυτή την δημιούργησε η στρατηγική του Ελσίνκι και υπογράμμισε οτι «εμείς καταφέραμε να συνδέσουμε τα δικά μας θέματα με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». Για το ίδιο θέμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού και για διαπραγματευτική ανικανότητα και αδυναμία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να αξιοποιήσουν για να προωθήσουν την διπλωματική της αναγνώριση».

Ο κ.Παπανδρεόυ κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει ένα «Ελσίνκι 2» με πυρήνα δεσμεύσεις, εγγυήσεις, χρονοδιάγραμμα και πιό συγκεκριμένα:

- Να ενσωματωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και με πρωτοβουλία της Αθήνας να προταθεί ρήτρα που θα αναφέρει ότι αν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006 τα δύο μέρη δεν πετύχουν μέσα από διαπραγματεύσεις την επίλυση των σε εκκρεμότητα θεμάτων, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

- Να υπάρξει σαφής αναφορά σε έναρξη διαπραγματεύσεων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας για το Κυπριακό κατά την οποία να γίνουν εντατικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ, διότι η Κύπρος είναι μέλος της Ενωσης. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν για μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στο ευρωπαϊκο κεκτημένο, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. και Τουρκίας και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

- Να επιδιωχθεί η συμπερίληψη μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, μηχανισμού επιτήρησης ανά συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα για το αν η Τουρκία συμμορφώνεται με τις διατάξεις του πλαισίου αυτού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις πιό εγκάρδιες ευχές του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου για ευημερία του κυπριακού λαού, καθώς αύριο είναι η 45η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την δημιουργία αιρετής Περιφερειακής αυτοδιοίκησης με την μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με αιρετό πρόεδρο και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι αιρετοί νομάρχες.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει την Αυτοδιοίκηση ως μέρος του πελατειακού πολιτικού συστήματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προτείνει το 42% ως «θέμα βολέματος για να μην αντιμετωπίσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική τους».

Eπανίδρυση Νεολαίας

Εξάλλου, από το βήμα της 4ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για την επανίδρυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αναφέροντας οτι θα υπάρξει και Συντονιστική Επιτροπή κατά το πρότυπο του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε κείμενο νεολαίων που διανεμήθηκε, λέγοντας ότι «για τα προβλήματα της Ν. ΠΑΣΟΚ, έχουμε όλοι ευθύνες, όσοι αναζητούν στα παιδιά της Νεολαίας τις ευθύνες, τις αναζητούν στον τελευταίο που ευθύνεται». Στο κείμενο γινόταν κριτική και στον ίδιο, με τον κ. Παπανδρέου να σχολιάζει: «Χαίρομαι που μου κάνει και εμένα κριτική, γιατί αυτό το πνεύμα θέλουμε να έχουμε στα νιάτα μας, να μπορούν να έχουν το θάρρος και την δυνατότητα εποικοδομητικής κριτικής».