Η κατασκευαστική ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, οπότε το έργο θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, την κοινωνία και τους πολίτες.
Η κατασκευαστική ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, οπότε το έργο θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, την κοινωνία και τους πολίτες.
Το ΚΠΙΣΝ, στον Φαληρικό Όρμο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του πάρκου Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια παρουσίασης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ενεργειακού στεγάστρου - πάνω από τον χώρο της Λυρικής Σκηνής - το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον καινοτόμα χαρακτηριστικά του έργου.
«Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά, ύψους 596 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την πιο δυνατή επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας. Μετά από τρία χρόνια ακατάπαυστων εργασιών, ωριμάζει σε κατασκευαστικό επίπεδο και προετοιμάζεται σταθερά για τα επόμενα βήματά του και την παράδοση στην ελληνική κοινωνία, που ελπίζουμε ότι με τη σειρά της θα το αγκαλιάσει και θα το απολαύσει», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το ενεργειακό στέγαστρο
Το ενεργειακό στέγαστρο αποτελεί ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, τόσο για τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή κατασκευαστικά δεδομένα. Με περίτεχνη σύνθεση και ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, στηρίζεται σε 30 υποστυλώματα και αποτελείται από 717 ξεχωριστά και προκατασκευασμένα τεμάχια, δεσπόζοντας πάνω από το κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παρά το γεγονός ότι έχει συνολικό βάρος 4.700 τόνων, διαστάσεις 100 Χ 100 μέτρα και το ψηλότερο σημείο του αγγίζει τα 46 μέτρα, το στέγαστρο δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής που αιωρείται πάνω από το ΚΠΙΣΝ και ενώνεται με τον ορίζοντα της πόλης.
Πέραν, όμως, των τεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του, το στέγαστρο αναλαμβάνει έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη βέλτιστη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και την περιβαλλοντική βιωσιμότητά του. Το ενεργειακό στέγαστρο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των κτηρίων της Εθνικής Λυρική Σκηνή και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και στον στόχο για ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 /ρύπων.
Η επιτυχής δημιουργία και ανέγερση του ενεργειακού στεγάστρου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ακόμα σημαντικού ορόσημου, που φέρνει το ΚΠΙΣΝ ακόμα πιο κοντά στην κατασκευαστική του ολοκλήρωση. Το έργο έχει ήδη διανύσει 39 μήνες ζωής και, μέσα στο ερχόμενο διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθούν ο Φάρος - μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πάνω από το κτήριο της ΕΛΣ, τα υαλοστάσια των προσόψεων, τα δάπεδα, οι ψευδοροφές, οι χρωματισμοί, τα φωτιστικά, ο εξοπλισμός σε σταθερή επίπλωση περιλαμβανομένων και των βιβλιοστασίων, οι μηχανισμοί της Κεντρικής και της Εναλλακτικής Σκηνής και οι χώροι των θεατών με τα καθίσματα. Επίσης, στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων στο στέγαστρο, που ξεκινά εντός Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2016, όπως και η πλήρωση του καναλιού με θαλασσινό νερό. Στον περιβάλλοντα χώρο, ολοκληρώνεται η κατασκευή των βοηθητικών κτηρίων και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της εσωτερικής οδοποιίας, των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η φύτευση του υπόλοιπου Πάρκου.
Κέντρο Επισκεπτών - Απολογισμός διετίας και μελλοντική λειτουργία
Καθοριστικό κομμάτι της εξέλιξης του έργου αποτελεί το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, το οποίο συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Από τον Οκτώβριο του 2013 έως σήμερα, το Κέντρο Επισκεπτών υποδέχθηκε συνολικά 55.000 επισκέπτες, ενώ στο διάστημα αυτό, στο Κέντρο Επισκεπτών διοργανώθηκαν περισσότερες από 300 πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με 11.000 συμμετοχές, καθώς και 290 σχολικές ξεναγήσεις με τη συμμετοχή 8.500 μαθητών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την εξέλιξη του έργου και να γνωρίσουν από τώρα τα είδη των δράσεων που θα υλοποιούνται σε αυτό, όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Από τον Φεβρουάριο του 2016, το Κέντρο Επισκεπτών μεταφέρει τις δραστηριότητές του από το παρόν κτήριο στην Εσπλανάδα, στο νέο κτίσμα που θα στεγάσει μόνιμα το σημείο συνάντησης και ενημέρωσης όλων των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου. Το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα εξακολουθήσει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερώνεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ, ενώ παράλληλα, θα συνεχίσει να φιλοξενεί ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους, προσφέροντας μια πρώτη γεύση της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Ελληνική Πολιτεία.
Μέχρι τότε, το Κέντρο Επισκεπτών αυτά τα Χριστούγεννα «μεταμορφώνεται» σε εργαστήριο του Αγίου Βασίλη, όπου οι μικροί του βοηθοί θα κατασκευάσουν παιχνίδια, ημερολόγια, γλυκά, και θα μοιράσουν ευχές και τραγούδια στους φίλους και τους αγαπημένους τους.
Τέλος, από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου 2016, το ΚΠΙΣΝ θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, με τη διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, για όλες τις ηλικίες. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]