Υγεία
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 10:53

Στόχος των επιστημόνων είναι να μας χαρίσουν περισσότερα υγιή χρόνια

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί εντός των επομένων 50 ετών, από 85 εκατομμύρια το 2008 σε 151 εκατομμύρια το 2060. Ωστόσο, η παράταση της ζωής δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη υγεία.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί εντός των επομένων 50 ετών, από 85 εκατομμύρια το 2008 σε 151 εκατομμύρια το 2060. Ωστόσο, η παράταση της ζωής δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη υγεία.

Μολονότι το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, οι άνθρωποι περνούν το 20% περίπου των ετών ζωής τους νοσώντας. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια σειρά από προκλήσεις –προβλήματα στη χρηματοδότηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, έλλειψη επαγγελματιών υγείας, αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας κ.ά. Εάν, ωστόσο, η καινοτομία και η παροχή υπηρεσιών υγείας εστιάζουν στο χρήστη, η κατάσταση υγείας και η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Στη διάλεξη με θέμα «Integrated care in everyday clinical practice», που έδωσε ο καθηγητής George Crooks, Medical Director NHS 24, Director of the Scottish Centre for Tele-health and Telecare, μίλησε για το όραμα του Οργανισμού NHS 24 της Σκωτίας, το οποίο έχει χρονικά περιθώρια εφαρμογής ως το 2020. Στόχος όπως είπε, είναι να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ζουν περισσότερα χρόνια και να είναι πιο υγιείς σε ένα οικιακό περιβάλλον.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα σύστημα υγείας που θα ενσωματώνει την ιατρική και κοινωνική φροντίδα, θα εστιάζει στην πρόληψη, την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων από τους ίδιους με την κατάλληλη υποστήριξη. Όταν θα απαιτείται νοσοκομειακή φροντίδα που δεν θα μπορεί να παρασχεθεί στο πλαίσιο της κοινότητας, ο κανόνας θα είναι να χρησιμοποιούνται υπηρεσίες ημερήσιας παροχής φροντίδας.

Σε οποιοδήποτε πλαίσιο, η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται με τη μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια, με τον ασθενή να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων, ενώ κύριος στόχος θα είναι η επιστροφή του ασθενή στο περιβάλλον του, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τον ελάχιστο κίνδυνο υποτροπής.

Το NHS 24, επισήμανε ο κ. Crooks, κλείνοντας την ομιλία του, αποτελεί ένα εργαλείο για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων αναγκών υγείας, των βέλτιστων προσεγγίσεων και μεθόδων για την κάλυψη αυτών των αναγκών, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και υπηρεσιών για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας.