Κόσμος
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 13:14

Αμετακίνητη και αδιάλλακτη η Τουρκία

Η Τουρκία θα παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός τη Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέους συμβιβασμούς για τις προϋποθέσεις έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

«Έχουμε προστατέψει και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη στάση μας ως προς τις συνομιλιες, που είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα και τις πολιτικές αρχές της Τουρκίας», δήλωσε εν μέσω επευφημιών ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του.

Εν τω μεταξύ όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, απέρριψε όλες τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση επί του διαπραγματευτικού πλαισίου. Όπως είπε ο κ. Ταν, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε αρκετές φορές με το βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο και απέρριψε όλες τις προτάσεις τροποποίησης του πλαισίου, δηλώνοντας ότι «η ευθύνη ανήκει στην Ε.Ε.».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα να αναχωρήσει ο κ. Γκιουλ για το Λουξεμβούργο αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μελών του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..