Πολιτική
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 20:01

Σίσι: Το ζητούμενο είναι να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις

Στην ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και στον τομέα της υλοποίησης επενδύσεων στάθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στην ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και στον τομέα της υλοποίησης επενδύσεων στάθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που πέφτει στους ώμους των κυβερνήσεων Ελλάδας - Αιγύπτου για συνεργασία και απηύθυνε κάλεσμα «στην πορεία της Αιγύπτου προς την ανάπτυξη».

Υπογράμμισε δε ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έγιναν πρόσφατα στη Μεσόγειο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. «Σκοπός είναι η συνέχιση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια» σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, είπε ότι η Αίγυπτος έχει νομοθετήσει σε πολλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες πηγές ενέργειας μέσω νέων σταθμών παραγωγής, είτε πυρηνικής ενέργειας, είτε προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

Τόνισε επίσης ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στην συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών». Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να επισκεφθούν την Διώρυγα του Σουέζ και να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιος αυτός δρόμος.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα, που αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου, καθώς και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον ρυθμό ανάπτυξης  4,1% της αιγυπτιακής οικονομίας, ο οποίος το επόμενο έτος προβλέπεται να ανέλθει στο επίπεδο του 5,6%.