Πολιτική
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 17:15

Αλ. Τσίπρας: Προοπτικές συνεργασίας με Αίγυπτο σε ενέργεια - οριοθέτηση των θαλασσιων ζωνών

Η διμερής μας συνεργασία με την Αίγυπτο στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Η διμερής μας συνεργασία με την Αίγυπτο στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσιων ζωνών, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, οι υποδομές.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με δύο αιγυπτιακά λιμάνια η οποία αναμένεται. Αναγνώρισε ως εξαιρετικά σημαντική υπόθεση την ενίσχυση των μεταφορών, του εμπορίου και της διασυνδεσιμότητας που όπως σημείωσε δεν αφορά μόνο την χώρα αλλά τη διασύνδεση τριών ηπείρων.  

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία «γειτονιά που έχουμε προκλήσεις».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη πρόθεση της Ελλάδας να στηρίξει την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία με την Αίγυπτο στα ευρωπαϊκά φόρα και αντίστοιχα η Αίγυπτος να στηρίξει τη συνεργασία με την Ελλάδα στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει αποφασίστικο ρόλο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η κοινή απειλή, που, όπως είπε, είναι ο ακραίος θρησεκυτικός φονταμεταλισμός. «Αποφασίσαμε τη μόνιμη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς ασφάλειας» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι έχει συζητηθεί η δυνατότητα της συμμετοχής ελληνικών κατασκευαστικών στα έργα πέριξ της διώρυγας του Σουέζ, ενώ εκτίμησε ότι ο τομέας των κατασκευών είναι μόνο ένας τομέας.

«Τα πιο αποφασιστικά βήματα θα γίνουν από δω και πέρα και ειδικά στον τομέα της ενέργειας» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν στρέφεται ενάντια σε τρίτες χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και ότι δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις διαδικασίες, καθώς έπρεπε πρώτα να γίνει η σχετική προετοιμασία. Ζήτησε δε υπομονή για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της συντονισμένης προσπάθειας.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό και στο Κυπριακό ανέφερε ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην ανάγκη αναζήτησης διπλωματικής διεξόδου στα προβλήματα. Τόνισε επιπλέον ότι «απέναντι στον ακραίο θρησκευτικό φονταμεταλισμό, απέναντι στον φασισμό μίας τυφλής τρομοκρατίας, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για να απομονώσουμε αυτά τα ακραία στοιχεία και για να δημιουργήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες μας».

Σε ερώτημα για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα αναφορικά με τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Αίγυπτος δεν χρειάζεται γέφυρα για να επικοινωνήσει με την Ευρώπη, καθώς έχει πολύ καλή σχεση με την Ε.Ε.

Όμως η Ελλάδα και Αιγυπτος, πρόσθεσε, έχουν παραδοσιακά στενές σχέσεις, με αυτήν την έννοια ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον πολύ καλύτερα. 

Η Ελλάδα υποστηρίζει δίκαια αιτήματα της Αιγύπτου στα φόρα όπου συμμετέχει, συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το Κάιρο ξεπερνά την κρίση εσωτερικής αστάθειας που είχε τα προηγούμενα χρόνια. 

Σίσι: Συνεργασία για να επαναφέρουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την υποδοχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.

Στάθηκε δε στην ανάγκη για συνεργασία «για να επαναφέρουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή».

Όπως ανέφερε, οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου αναπτύσσονται με πρωτοφανή τρόπο και εξέφρασε τη βούληση η ανάπτυξη αυτή να συνεχιστεί καθώς, συνέχισε, υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο τουρισμός, ενώ έκανε λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες για συνεργασία ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων.

Ο κ. Σίσι αναφέρθηκε επίσης στη νέα διώρυγα του Σουέζ και προανήγγειλε στενή συνεργασία σε αρκετούς τομείς, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει ταύτιση απόψεων σε περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων η καταπολέμηση της «απεχθούς» τρομοκρατίας. «Μπορούμε να συνεχίσουμε βελτίωση κοινοβουλευτικών σχέσεων» συνέχισε ο κ. Σίσι. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων και να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή.

Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος και τόνισε ότι δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο,