«Συμφωνία της τελευταίας στιγμής ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» γράφουν οι Times.
Η Αυστρία «πείσθηκε» να άρει τις διαφωνίες της αφού σαν «αντάλλαγμα» ανάγκασε τους Ευρωπαίους να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Οι Times, σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων η Ουάσιγκτον «ανησύχησε τόσο πολύ με τις εξελίξεις» που «επενέβη ευθέως» με παρέμβαση της Κοντολίζα Ράις. Η παρέμβαση αυτή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να χαρακτηρισθεί «επέμβαση στα εσωτερικά της Ε.Ε.», σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους Times, η συμφωνία του Λουξεμβούργου «έβγαλε τη βρετανική προεδρία από την αφάνεια» και παράλληλα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να «αποφευχθεί η σύγκρουση των πολιτισμών την οποία φοβούνται οι πολέμιοι της τουρκικής υποψηφιότητας».
«Η Ευρώπη καλωσορίζει τη Τουρκία καθώς αίρεται το διπλωματικό αδιέξοδο» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Guardian. Η Ευρώπη «συμφώνησε να κάνει ένα από τα πλέον ιστορικά βήματα στην ιστορία της» γράφει η εφημερίδα.
Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι «στον ορίζοντα υπάρχουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα». Ενα από τα σοβαρότερα εμπόδια είναι η υπόσχεση του Ζακ Σιράκ να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσουν τους πολίτες τους ότι αυτή η πραγματικά ιστορική διεύρυνση είναι η σωστή πολιτική».
«Τα νέα σύνορα της Ευρώπης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Independent κάτω από τον οποίο υπάρχει χάρτης της Τουρκίας με τα ανατολικά της σύνορα. Η συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί «ιστορική χειρονομία» που στοχεύει στη «συμφιλίωση της Ευρώπης με τον Μουσουλμανικό κόσμο», γράφει η εφημερίδα.
Οι Financial Times, γράφουν, ότι οι «αμφιβολίες θα υπάρχουν και από τις δυο πλευρές στα επόμενα χρόνια». «Πόσο ειλικρινά η Ε.Ε. θέλει την ένταξη της Τουρκίας και πόσο πεπεισμένη είναι η Αγκυρα ότι αξίζουν οι θυσίες που θα κάνει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.
Ακόμη και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων «ίσως είναι θέμα μηνών πριν ξεσπάσει η επόμενη κρίση στους κόλπους της Ε.Ε. για τη Τουρκία» σημειώνουν οι Financial Times, που καταλήγουν γράφοντας ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Τουρκία θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.».
Στο κεντρικό της σχόλιο η Daily Telegraph, σημειώνει ότι «δεν θα είναι εύκολο να απορροφηθεί μια φτωχή χώρα 70 εκατομμυρίων». Oμως –συνεχίζει – το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις «θα είναι παρατεταμένες θα δώσει στη Τουρκία το χρόνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους ηγέτες τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη».
ΠΗΓΗ: BBC