Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 11:51

Αρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Ο μακρύς δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκίνησε χθες, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., υποδέχθηκαν τον Τούρκο ομόλογο τους, Αμπτουλά Γκιούλ, για να ξεκινήσουν τις «ιστορικές» ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γκιούλ, μετέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο για να παραβρεθεί στην μικρή τελετή που προηγήθηκε της επίσημης έναρξης των συνομιλιών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων «σημαντικό βήμα προς την ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος». Ο κύριος Στρο πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πια «υπό ένταξη χώρα» και τόνισε ότι η ένταξη της θα ενισχύσει την Ε.Ε.

Η ένταξη της σημαίνει ότι η «Ε.Ε. είναι μια ένωση χωρών που στηρίζεται σε κοινές αξίες και όχι στην ιστορία και στη θρησκεία», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός.

Με τη σειρά του ο κύριος Γκιούλ τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα τονώσει την πολυ-πολιτισμικότητα της Ευρώπης και ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να τιμήσει τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε όμως ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει με τη σειρά της να τιμήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια. Η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της Κοινότητας μόνο εάν εναρμονίσει τη νομοθεσία της με αυτή της Ε.Ε., ιδιαίτερα στα θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Επιπλέον θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυστρία –Κροατία

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επετεύχθη αφού πρώτα κάμφθηκε η αντίσταση της Αυστρίας που επέμενε στο ενδεχόμενο ειδικής εταιρικής σχέσης με τη Τουρκία.

H Αυστρία δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της όσον αφορά το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αλλά φαίνεται ότι κατάφερε να πετύχει τον δεύτερο στόχο της που ήταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές της Τουρκίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., συμφώνησανm ότι το Ζάγκρεμπ εκπληρεί πια τους όρους που είχαν τεθεί όσον αφορά τη συνεργασία του με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, στην εισήγησή της προς τους 25 υπουργούς είπε ότι η Κροατία συνεργάζεται για τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των εγκληματιών πολέμου που καταζητούνται.

Αμερικανική παρέμβαση

Pάντως σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι διαδραμάτισε η αμερικανική διπλωματία. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις τηλεφώνησε τόσο στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Αμπτούλα Γκιούλ.

Εκπρόσωπος του State Depeartment, δήλωσε, ότι η κυρία Ράις θέλησε να μεταβιβάσει την αμέριστη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή πορεία της ¶γκυρας. Παράλληλα να υπογραμμίσει ότι η Τουρκία σαν μέλος της Κοινότητας θα αποτελεί ακόμη πιο αξιόπιστο εταίρο στο ΝΑΤΟ και σύμμαχο στις προσπάθειες για τη προώθηση της ειρήνης, ευημερίας και δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: BBC