Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 12:31

Ικανοποιημένο το Βελιγράδι από την απόφαση των«25» για τη Σερβία

Κλίμα ευφορίας προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους του Βελιγραδίου η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία - Μαυροβούνιο για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, εξέφρασε την ικανοποίηση του, δηλώνοντας πως «η απόφαση αυτή αποτελεί αναγνώριση από την Ε.Ε. για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και κίνητρο για να συνεχιστεί το νοικοκύρεμα του κράτους μας».

«Τώρα, πλέον, χρειάζεται κινητοποίηση, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του δικαστηρίου της Χάγης», συμπλήρωσε ο κ. Κοστούνιτσα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε πως θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε οι διαπραγματεύσεις γιά τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης να ολοκληρωθούν με επιτυχία και το πολύ σε ένα χρόνο από σήμερα η Σερβία-Μαυροβούνιο να αποκτήσει καθεστώς κράτους προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ικανοποίησή του γιά την απόφαση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι «πρόκειται γιά το πρώτο βήμα στη μακρά πορεία προς την πλήρη ένταξη».

Ο κ. Τάντιτς έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης, εκφράζοντας την ανάγκη να συλληφθούν αμέσως και να παραδοθούν στη Χάγη όλοι οι κατηγορούμενοι γιά εγκλήματα πολέμου, με πρώτο το στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων