Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 12:41

Ενδιαφέρον Μπους για λύση σε Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ

Το θετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή εξήρε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρου Μαλλιά.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά και την επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπους αναφέρθηκε στους «στρατηγικούς δεσμούς» των δύο συμμάχων, τόνισε τις πολύ καλές σχέσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και μίλησε για το «σημαντικό ρόλο των Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία».

Επίσης ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε και τις ευχαριστίες του για «την άμεση προσφορά ελληνικής βοήθειας προς τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα».

Κατά την προσφώνησή του ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους στενούς δεσμούς φιλίας και συμμαχίας των δύο χωρών που, όπως είπε, ενισχύονται από την παρουσία της δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας και στηρίζονται στα θεμέλια των κοινών αξιών της δημοκρατίας και ελευθερίας.

Ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες «για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί «ο σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων».

«Η Αθήνα θα καλωσόριζε μια ενεργητική στήριξη από τις ΗΠΑ των προτάσεων και προσπαθειών του ΟΗΕ, για την επίτευξη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ είναι έτοιμη να συμβάλει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ελευθερίας και συνεργασίας», πρόσθεσε ο έλληνας πρέσβης.

«Η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην προνομιακή σχέση και στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ», επισήμανε ο κ. Μαλλιάς, καταλήγοντας ότι και ο ίδιος θα αφιερώσει όλες του τις προσπάθειες «για την προώθηση, διεύρυνση και εμβάθυνση των μοναδικών δεσμών, οι οποίοι ενώνουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς».

Πηγή ΑΠΕ