Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 13:06

Ερντογάν: «Η Τουρκία θα κινηθεί με βάση την ελεύθερη βούλησή της στο ΝΑΤΟ»

«Διπλωματική επιτυχία που έγινε αισθητή όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική», χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία «άκρως σημαντική καμπή για το μέλλον» της χώρας του.

Αναφερόμενος στο σημείο του διαπραγματευτικού πλαισίου που σχετίζεται με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία σε ό,τι αφορά τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς (παράγραφος 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου, πρώην παράγραφος 5), ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πως η Τουρκία θα διατηρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά της στους διεθνείς οργανισμούς» και συγκεκριμένα ότι «θα κινηθεί με βάση την ελεύθερη βούλησή της στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «η Ε.Ε. με την επιλογή της αυτή, έχει ισχυροποιήσει τη βούλησή της να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική θέση και η επιλογή της ΕΕ είναι επιλογή με σημαντική στρατηγική διάσταση».

Εξάλλου απαντώντας στην κριτική που έχει ήδη αρχίσει να ασκείται γύρω από την ανοικτή έκβαση των συνομιλιών, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «στο διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι κοινός στόχος είναι η προσχώρηση, δηλαδή η πλήρης ένταξη». «Ο όρος περί συνομιλιών με ανοικτό τέλος, έχει να κάνει με τη φύση της έννοιας των συνομιλιών», διευκρίνισε.

Τέλος, ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς χώρες, όπως είπε, «μη μέλη της ΕΕ», για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εννοώντας τις ΗΠΑ.

Πηγή ΑΠΕ