Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 13:23

Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: Η Ευρώπη γίνεται μία γιγαντιαία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών

Νίκη της βρετανικής ευρωσκεπτικιστικής θεώρησης της Ευρώπης ως μία γιγαντιαία ελεύθερη ζώνη εμπορικών συναλλαγών, χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και αρχιτέκτονας του Ευρωσυνταγματος, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, την απόφαση των «25» να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Όπως είπε, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τους γάλλους ψηφοφόρους που έχουν ταχθεί σαφώς κατά της τουρκικής ένταξης, και προειδοποίησε πως η απόφαση αυτή μπορεί να σκοτώσει το όνειρο μιας πολιτικά ενωμένης Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, η ιστορική αυτή απόφαση αγνόησε την άποψη των ψηφοφόρων που απέρριψαν την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου.

«Έμαθα τα νέα με λύπη και έκπληξη (…) Πρόσφατα είχε ειπωθεί ότι οι επιθυμίες των πολιτών δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη», σχολίασε ο κ. Ντ’ Εστέν μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL.

«Ο γαλλικός λαός είπε πριν από τέσσερις μήνες “είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας” και εδώ είμαστε τέσσερις μήνες μετά, και πλέον συμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.