Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 15:08

Ντ. Μπαϊκάλ: Το διαπραγματευτικό πλαίσιο οδηγεί σε καθεστώς ειδικών σχέσεων

Σε καθεστώς ειδικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στην πλήρη ένταξη, ωθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο την Τουρκία, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Μπαϊκάλ επεσήμανε ότι το κόμμα του «είχε χαρακτηρίσει αρνητικές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2004», διότι όπως είπε, «δεν εξέφραζαν την πολιτική βούληση για πλήρη ένταξη της Τουρκίας». Ο κ. Μπαϊκάλ σημείωσε ότι η απόφαση εκείνη «ωθούσε την Τουρκία σε μία σχέση εκτός της πλήρους ένταξης».

«Δυστυχώς το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είναι το χειρότερο. Αυτό στο οποίο κατευθυνόμαστε είναι οι ειδικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το αν κατονομάζεται ή όχι με αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για πλήρη ένταξη», παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ο κ. Μπαϊκάλ είπε ότι «πρώτα από όλα δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία διαλογής, ενώ μας είχαν πει ότι τα δύο αυτά θα προχωρούσαν παράλληλα».

«Εκτός από την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο κ. Μπαϊκάλ, «υπάρχει η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητεί από την Τουρκία, να αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Τέλος, ο κ. Μπαϊκάλ ανέφερε ότι στη μονομερή δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο, η ¶γκυρα «είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, τα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη, αλλά με την αντιδήλωση, η Ε.Ε. μας λεει το αντίθετο και μάλιστα ζητεί, να λυθεί το πρόβλημα αυτό, μέχρι το 2006».

Πηγή ΑΠΕ