To 51% των Αμερικανών αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τον ίδιο τρόπο όπως τα μέλη κάθε άλλης κοινότητας, ενώ μόλις το 14,6% εμφανίζεται να είναι φοβισμένο δείχνει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τρεις ημέρες μετά την σφαγή 14 ανθρώπων στην Καλιφόρνια.
To 51% των Αμερικανών αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τον ίδιο τρόπο όπως τα μέλη κάθε άλλης κοινότητας, ενώ μόλις το 14,6% εμφανίζεται να είναι φοβισμένο δείχνει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τρεις ημέρες μετά την σφαγή 14 ανθρώπων στην Καλιφόρνια.
Στην πρώτη δημοσκόπηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των μουσουλμάνων της Αμερικής, που διεξήχθη στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναντίνο, το 60% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνει πως αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους όπως τα μέλη κάθε άλλης κοινότητας, σε σχέση με το 30% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.
«Εάν η τρομοκρατία προορίζεται για να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ μουσουλμάνων και δυτικών, δυστυχώς τα καταφέρνει», δήλωσε ο Αμάνεϊ Τζαμάλ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πρίνσετον. «Η απειλή της τρομοκρατίας θα αντιμετωπιστεί από κοινού από τους μουσουλμάνους και τους μη μουσουλμάνους. Θέλει κανείς να δει αυτό το χάσμα να μικραίνει, ώστε οι άνθρωποι να συνεργάζονται και να μην φοβούνται», ανέφερε.
Από τους 1.056 δυνητικά ψηφοφόρους από όλες τις περιοχές των ΗΠΑ, που συμμετείχαν στην διαδικτυακή έρευνα που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή, το 34,7% υποστήριξε πως φοβάται «λίγες ομάδες και λίγα άτομα» μέσα στην μουσουλμανική κοινότητα.
Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι τάσσονται περισσότερο υπέρ από τους Δημοκρατικούς στην στενή παρακολούθηση των τεμενών (64% έναντι 43%), ή του κλεισίματος εκείνων για τα οποία υπάρχουν υποψίες για σχέσεις με εξτρεμιστές (69% έναντι 48%).
«Υπάρχει ακόμη ένας πολύ έντονος πολιτικός διχασμός σε κάθε μία από αυτές τις απαντήσεις», δήλωσε ο Λόρι Πικ, καθηγητής κοινωνιολογίας στην πολιτεία του Κολοράντο. «Οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι εμφανίζονται να έχουν παρόμοιες απόψεις και γενικά να είναι πιο ανεκτικοί», επιχειρηματολόγησε.
Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί ψηφοφόροι ανέφεραν πως συμφωνούν ότι οι μουσουλμάνοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να αφομοιωθούν από ό,τι άλλες ομάδες μεταναστών.
Ο Πικ όμως σημείωσε πως πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται με μεγαλύτερη επιτυχία στην αμερικανική κοινωνία–αποκτώντας εκπαίδευση, ψηφίζοντας κανονικά και ζώντας σε πολυποίκιλες γειτονιές– από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ομάδα μεταναστών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι μουσουλμάνοι είναι πιθανό να βάλουν τη θρησκεία τους πάνω από τον νόμο, με το 33% να πιστεύει το ίδιο για τους χριστιανούς και το 23% για τους εβραίους.
Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν τη διαφωνία τους οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι κάνουν αρκετά για να αναφέρουν πιθανούς εξτρεμιστές, με μόλις το 23% να δηλώνει ότι πιστεύει ότι δυνητικοί κίνδυνοι αναφέρονται.
«Παρατηρούμε πιστεύω ένα πιο τοξικό αντιμουσουλμανικό περιβάλλον από ό,τι έχουμε δει έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου», υποστήριξε ο Ιμπραήμ Χούπερ, εκπρόσωπος του κέντρου για τις σχέσεις Ισλάμ-Αμερικής.
«Σε κάποιες εκδοχές είναι χειρότερο, καθώς γίνεται κυρίαρχη τάση μέσα από δημόσια πρόσωπα, όπως τον Ντόναλντ Τραμπ, ή τον Μπεν Κάρσον, όποτε θεωρείται ως μια φυσιολογική, κανονική κατάσταση», σχολίασε ο Χούπερ.
Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο λάθους 3,4 ποσοστιαίων μονάδων αναφορικά με τα αποτελέσματα για όλους τους Αμερικανούς και περίπου 5,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις απαντήσεις Ρεπουμπλικανών ή Δημοκρατικών ψηφοφόρων.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters