Κόσμος
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 21:25

«Στην Ευρώπη, δεν αναγνωρίζετε την δύναμή σας»

«Εμείς στην Αμερική θεωρούμε ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα στον κόσμο, κι όμως είμαστε η 24η χώρα του βιομηχανικού κόσμου στη διαφορά εισοδήματος. Στην Αμερική κυριαρχεί ο νεο-συντηρητισμός και είμαστε θρήσκοι -το ένα τέταρτο των Aμερικανών πιστεύει ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου, ότι ο Αντίχριστος βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ συχνά τελειώνουμε τις ομιλίες μας λέγοντας πως «ο θεός ευλογεί την Αμερική». Στην Αμερική έχουμε όμως 40 εκ. ανθρώπους χωρίς ιατρική περίθαλψη και δοκιμαζόμαστε από φτώχεια, όπως έδειξε η Νέα Ορλεάνη».

Με τον τρόπο αυτό ανέπτυξε το θέμα του περί της σύγκρισης του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, ο συγγραφέας, καθηγητής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων Τζέρεμι Ρίφκιν σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή.

Αναφέροντας ειδικότερα, ότι το «αμερικανικό όνειρο» είναι «η συγκολλητική ουσία των Αμερικανών», ο κ. Ρίφκιν σημείωσε ότι στις ΗΠΑ «αποδίδουμε έμφαση στο δικαίωμα της περιουσίας» στη βάση της αντίληψης του Ανταμ Σμίθ πως ο άνθρωπος είναι μόνος του, πρέπει να σταθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς και η περιουσία τον καθιστά κύριο της τύχης του.

«Στην Ευρώπη την οικονομία την εκλαμβάνετε ως «διαχείριση του οίκου» σας, είναι επέκταση της οικογενειακής αντίληψης και άρα είναι μια συλλογική διαδικασία», είπε ο κ.Ρίφκιν και συμπλήρωσε πως στην Αμερική για παράδειγμα η εργασία είναι φορτισμένη από την ηθική προτεσταντική κουλτούρα και άρα «η οκνηρία είναι αμαρτία», ενώ «στην Ευρώπη η οκνηρία, είναι μια μορφή απόλαυσης της ζωής».

Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Ρίφκιν, η Ευρώπη το 2003 είχε μεγαλύτερο ΑΕΠ από τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη δύναμη εξαγωγών στον κόσμο και η Γερμανία ειδικότερα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου.

«Στην Ευρώπη όμως δεν αναγνωρίζετε την δύναμή σας, δεν αναγνωρίζετε ότι σε ευρεία κλίμακα έχετε καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία (ζείτε ένα χρόνο περισσότερο από τους Αμερικανούς), έχετε μηδενική παιδική θνησιμότητα» τόνισε συμπληρωματικά.

Κατά τον ομιλητή, στην Αμερική η έννοια της ελευθερίας ερμηνεύεται ως «αυτονομία και κινητικότητα, ενώ στην Ευρώπη «έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής». Στην Αμερική υπάρχουν τετραπλάσιες δολοφονίες από την Ευρώπη και το 25% των φυλακισμένων όλου του κόσμου βρίσκεται στην Αμερική.

«Η ποιότητα ζωής, η αγάπη στο περιβάλλον, η ειρήνη, η συλλογικότητα, αυτά όλα συγκροτούν το ευρωπαϊκό όνειρο», κατέληξε.

Πηγή: AΠΕ