Κόσμος
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 08:09

Ο τουρκικός «Δούρειος Ιππος»

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τα παραλειπόμενα από τις δραματικές διαπραγματεύσεις του Λουξεμβούργο, εξακολουθούν να απασχολούν μεγάλη μερίδα του βρετανικού Τύπου.

Οι Financial Times γράφουν για την αμερικανική ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις. «Η ευθυμία των Βρετανών διπλωματών και των αξιωματούχων της Κομισιόν ήταν εμφανής», γράφει η εφημερίδα. Ομως «άλλοι διπλωμάτες εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον διαφαινόμενο άξονα Λονδίνου – Αγκυρας - Ουάσιγκτον».

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει το παράπονο ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη που δήλωσε ότι «οι Βρετανοί διαβουλεύονταν με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους πριν διαβουλευθούν με εμάς».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη βρετανική προεδρία και την τουρκική αντιπροσωπία, την οποία διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ – ενδεχόμενο που ανησυχούσε την Αγκυρα.

Οι Financial Times, γράφουν, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων «πολλοί από τους 25 υπουργούς Εξωτερικών γνώριζαν πολύ λίγα πράγματα για το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων».

Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την αμερικανική ανάμειξη και φοβούνται ότι η Τουρκία θα αποδειχθεί ένας Αμερικανο-βρετανικός «Δούρειος Ίππος» μέσα στην Ε.Ε.».

«Η Αγκυρα χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση πριν γίνει μέλος της Ε.Ε., λέει ο Σιράκ». Με αυτόν τον τίτλο η Guardian μεταφέρει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, που εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η Τουρκία θα είναι έτοιμη για να γίνει ισότιμο μέλος της Κοινότητας.

Η Guardian σημειώνει ότι οι «πολέμιοι της τουρκικής ένταξης» διατήρησαν «χαμηλό προφίλ» τις τελευταίες μέρες «γνωρίζοντας ότι θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να διακόψουν ή ακόμη και να σταματήσουν την τουρκική πορεία προς την Ε.Ε.».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν 35 «κεφάλαια». Αν και οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κάθε χώρα-μέλος μπορεί να δηλώσει ότι η Aγκυρα δεν συμμορφώθηκε με τους όρους του κάθε κεφαλαίου», γράφει η Guardian.

Συντηρητικό Κόμμα

Οι Times, γράφουν ότι «η μάχη για την αρχηγία των Τόριδων είναι ανοιχτή». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δυο από τους υποψηφίους για την ηγεσία, ο Κένεθ Κλαρκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, «εντυπωσίασαν με τις ομιλίες τους» στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Σήμερα είναι η σειρά του τρίτου σημαντικότερου υποψηφίου, Ντέιβιντ Ντέιβις, σημειώνουν οι Times, που σχολιάζουν ότι ο κ. Ντέιβις, που θεωρείται φαβορί «πρέπει να εκφωνήσει την ομιλία της ζωής του, καθώς ακόμη και οι υποστηρικτές του παραδέχθηκαν ότι οι ομιλίες των δυο αντιπάλων του ήταν εντυπωσιακές».

Η Guardian στο πρωτοσέλιδο της σημειώνει ότι ο Ντέιβιντ Ντέιβις θα τονίσει στη σημερινή του ομιλία την ανάγκη για το κόμμα του να «υιοθετήσει μια δεξιά ατζέντα».

Πετρέλαιο

Οι απειλές στην ασφάλεια των πετρελαϊκών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο κυριαρχούν στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας της Shell International, οι απειλές προέρχονται από την διεθνή τρομοκρατία, την διαφθορά και τον ακτιβισμό μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο σύμβουλος ασφαλείας Shell, δήλωσε στους Financial Times, ότι σε 14 περιοχές του κόσμου οι τοπικές αρχές ασφαλείας είναι «αναποτελεσματικές».

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα οι πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάζονται να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε «όλο και πιο ασταθή μέρη του κόσμου» στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου.

Πολύ-πολιτισμικότητα στη Βρετανία

Η Independent αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στη επέτειο των 20 χρόνων από τα θλιβερά φυλετικά επεισόδια σε περιοχή του βόρειου Λονδίνου.

Η εφημερίδα αντιπαραθέτει φωτογραφία των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 1985 στη περιοχή Μπρόντγουότερ, με φωτογραφία της ίδιας περιοχής σήμερα, όπου όπως γράφει, ζουν «39 διαφορετικές εθνικότητες ενώ τα κρούσματα εγκληματικών πράξεων έχουν μειωθεί».

Η περιοχή που «δεν είχε καμιά ελπίδα το 1985 είναι τώρα ένας φάρος φυλετικής αρμονίας», γράφει η Ιndependent.

ΠΗΓΗ: BBC