Κόσμος
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 08:13

Ο «ασθενής» της Ευρώπης

Η γενική απεργία που «παρέλυσε» τη Γαλλία τη Τρίτη, αλλά και ο ρόλος της Αυστρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με Τουρκία και Κροατία, απασχολούν μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Die Welt γράφει ότι η γενική απεργία που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα στη Γαλλία δείχνει ότι οι Γάλλοι δεν έχουν «κατανοήσει την ανάγκη ριζικών αλλαγών».

Η εφημερίδα επικροτεί τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι δημοφιλείς πουθενά αλλά «ιδιαίτερα στη Γαλλία». «Πολλοί Γάλλοι δεν αποδέχονται καν την ανάγκη δραστικών αλλαγών», σημειώνει η Die Welt.

«Ο ασθενής της Ευρώπης» είναι ο τίτλος της Der Tagesspiegel. «Ο πραγματικός ασθενής στην Ευρώπη είναι η Γαλλία και ξαφνικά η κατάσταση στη Γερμανία φαντάζει πιο ελπιδοφόρα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Οι Γάλλοι –σημειώνει – «δεν έχουν επίγνωση του πόσο αρτηριοσκληρωτική είναι η χώρα τους».

Η Liberation σημειώνει ότι ο κ. ντε Βιλπέν προσπαθεί να πείσει τα συνδικάτα ότι πραγματικά «ακούει τα παράπονα τους». «Τα εργατικά συνδικάτα κατάφεραν να ακουστούν» λέει η Liberation που προσθέτει όμως ότι τα αιτήματα τους είναι τόσο ποικίλα που είναι δύσκολο να καταρτιστεί «συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης».

Η El Pais σημειώνει ότι οι απεργία αποδεικνύει το «βάθος της κρίσης στη Γαλλία». «Η Γαλλία έχει γίνει μια πολύ συντηρητική κοινωνία που είναι απρόθυμη να κάνει αλλαγές». Το 35ωρο-συνεχίζει η ισπανική εφημερίδα – «δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα οδήγησε πολλούς εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερο».

Το σχόλιο της El Pais καταλήγει με το ερώτημα: «Για πόσο καιρό ακόμη οι Γάλλοι θα κοροϊδεύουν τον εαυτό τους;»

Αυστρία

Η αυστριακή Die Presse επιδοκιμάζει την σθεναρή στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας. «Eίναι θετικό που δόθηκε αίσιο τέλος στη κωμωδία που παίχτηκε με τη Κροατία – μια χώρα που είναι πιο έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε. από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πόσο μάλλον από τη Τουρκία», γράφει η Die Presse.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστρίας εξυπηρετούνται από την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., αλλά τονίζει ότι «η προώθηση εθνικών συμφερόντων αυτού του τύπου δεν είναι κακό, είναι λογικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Der Standard που σημειώνει ότι η Κροατία έχει κάνει πολύ περισσότερα από τις άλλες πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες στο θέμα των εγκλημάτων πολέμου.

Η γερμανική Die Tageszeitung εκφράζει την ενόχληση της για το «παζάρι» που έκανε η Αυστρία επιτυγχάνοντας θετικό αποτέλεσμα στο θέμα της Κροατίας με αντάλλαγμα την αποδοχή του ενταξιακού διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας.

Με τίτλο «επικίνδυνα παιχνίδια» η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η Αυστρία μπλόκαρε τη συμφωνία με τη Τουρκία μέχρι να κερδίσει αυτό που ήθελε για τη Κροατία.

«Aσχημη γεύση» άφησαν αυτά που διαδραματίσθηκαν στο Λουξεμβούργο γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «είναι πιθανό» ότι η Κάρλα ντελ Πόντε πείσθηκε από τη βρετανική προεδρία να «αλλάξει την άποψη της» για το βαθμό συνεργασίας της Κροατικής κυβέρνησης με το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΠΗΓΗ: BBC