Το όχι και τόσο γνωστό πρόσωπο μια γνωστής νόσου έφερε στην επιφάνεια νέα έρευνα που έγινε αναφορικά με το μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Το όχι και τόσο γνωστό πρόσωπο μια γνωστής νόσου έφερε στην επιφάνεια νέα έρευνα που έγινε αναφορικά με το μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα που έγινε σε γυναίκες με μετασταστικό καρκίνο του μαστού (μελέτη BRIDGE – Bridging Gaps, Expanding Outreach) το 38% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τη νόσο τους. Το 48% απάντησε ότι οι φίλοι και η οικογένειά τους νιώθουν άβολα με τη νόσο τους ενώ, ένα 52% πιστεύει ότι η νόσος και οι ανάγκες τους δεν απασχολούν την κοινή γνώμη.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες με περίπου 1,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 6% των γυναικών παρουσιάζουν πρωτογενή μεταστατική νόσο κατά την αρχική διάγνωση. Ενώ η πλειοψηφία των γυναικών έχουν διαγνωστεί νωρίς ο κίνδυνος μετάστασης παραμένει. Σχεδόν το 30% των γυναικών που θα διαγνωσθούν στα πρώιμα στάδια με καρκίνο του μαστού τελικά αυτό θα εξελιχθεί σε μεταστατική νόσο.
Στην Ευρώπη, ο καρκίνος μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, με >464,000 νέες διαγνώσεις ετησίως. Για τον ΜΚΜ, η συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητα είναι 62,8 ανά 100.000 και 16,7 ανά 100.000, αντίστοιχα, για το 2008. Στην Ελλάδα αυτός ο αριθμός γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού υπολογίζεται σε περίπου 6.000.
Η πρόγνωση όπως λένε, είναι τραγική. Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο μαστού και ο στόχος της θεραπείας είναι να παρατείνει την επιβίωση διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα ζωής.
Το 2012 είχαμε πάνω από 520.000 θανάτους γεγονός που καθιστά τον καρκίνο του μαστού την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Πάνω από το 90% των θανάτων οφείλονται στην εξάπλωση της νόσου σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις). Η αρχική διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο της νόσου είναι πιο συχνή στις υπό ανάπτυξη χώρες από ότι στις ανεπτυγμένες.
Οι ερευνητές τόνισαν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει σε προγράμματα πρόσβασης, σε νέες θεραπείες, στη φροντίδα και την υποστήριξη όλων των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις σε σύγκριση με εκείνες με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Ζουν υπό συνεχείς θεραπείες ενώ, έχουν συνεχώς την αίσθηση μέσα τους του ‘περιορισμένου χρόνου’. Όπως επεσήμαναν, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια ισχυρότερη φωνή για τις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, πέρα από την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ώστε όλοι οι ασθενείς με καρκίνο μαστού, ανεξαρτήτως σταδίου, να έχουν την ίδια υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.
Για το λόγο αυτό μπαίνει σε εφαρμογή και στη χώρα μας, το πρόγραμμα του UICC (Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου), από με την Ελληνική Συμμαχία για το Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, από την ομάδα «W4O Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία» σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών – ΚΕΦΙ και την ενίσχυση της Pfizer. Το Seeding Progress and Resources for the Cancer Community Metastatic Breast Cancer Challenge (SPARC MBC Challenge) έχει σκοπό την ενίσχυση εθελοντικών ομάδων, δίκτυα νοσοκομείων, ομάδων υποστήριξης και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, για προγράμματα που αφορούν τις ιδιαίτερες προκλήσεις των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για ένα καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο για την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την υποστήριξη και την ενίσχυση αυτών των ασθενών. Η πλατφόρμα αυτή θα καταγράφει επίσης τις ανάγκες των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους σε όλη τη χώρα.