Αναληθή χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Αναληθή χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
«Στο πλαίσιο της Ε.Ε. ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση οκτώ κρατών-μελών, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας».
Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων». Δυστυχώς, συμπλήρωσε, «υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς».
Οι ίδιοι κύκλοι, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα, με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».
Le Soir: Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους
Σε χθεσινό της δημοσίευμα η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφερόταν στο ενδεχόμενο να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της κατάστασης στη Λέσβο, όπου «τα λεγόμενα hotspots παραμένουν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα οι αφιχθέντες στην Ελλάδα να εξακολουθούν να κατευθύνονται μαζικά προς τη βόρεια Ευρώπη».
Η εφημερίδα υποστήριζε ότι «ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Ελλάδα, βρίσκεται στα ύψη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «παρόλο που οι υπεύθυνοι της Επιτροπής και οι εκπρόσωποί της είχαν μέχρι τώρα φανεί πολύ ευνοϊκοί απέναντι στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας δημόσια ότι τα hot spots βρίσκονται σε καλό δρόμο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι έχουν αρχίσει πλέον να εγκαταλείπουν την ξύλινη γλώσσα και να επισημαίνουν μια σειρά από παραλείψεις της ελληνικής πλευράς. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν ζήτησε ποτέ επίσημα τη συμβολή των ομάδων ταχείας δράσης των κρατών μελών για τη φύλαξη των συνόρων, δεν δημιούργησε τις 30.000 θέσεις υποδοχής, όπως είχε δεσμευθεί στη μίνι Σύνοδο με τα Βαλκανικά κράτη, χρονοτριβεί ως προς την υπογραφή συμφωνίας με τη FRONTEX και, τέλος, δεν ζήτησε την ενεργοποίηση της υλικής βοήθειας για πολιτική προστασία, η οποία θα καθιστούσε δυνατή την παροχή άμεσης βοήθειας στους μετανάστες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και θα περιόριζε την ανθρωπιστική καταστροφή.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει επίσης καθυστερήσει και ως προς την καταγραφή των προσφύγων, αφού καταγράφονται μόνο 20 αιτήματα μετεγκατάστασης την ημέρα. Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα «350 συσκευές ηλεκτρονικής λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι έτοιμες να αποσταλούν στην Ελλάδα, αλλά η τελευταία επιμένει να χρησιμοποιεί το χαρτί για τη λήψη τους».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τόνιζε η Le Soir, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και μοιάζουν αποφασισμένοι να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς τις ελληνικές αρχές, ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όσα έχουν προβλεφθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, την πιθανότητα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. «Ένα τέτοιο μέτρο φαίνεται ακραίο από πολιτική σκοπιά και σε επίπεδο συμβολισμού, προβλέπεται, ωστόσο, στο άρθρο 26 της Συνθήκης του Σένγκεν», υπογράμμιζε η εφημεριδα.
Επικριτικός έναντι της Αθήνας εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ. «Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί την βοήθεια της Ε.Ε.» ανέφερε ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο πώς θα φυλάξει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα και γιατί δεν αποδέχεται τη συνδρομή συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της Ε.Ε..
Πηγή: ΑΜΠΕ