Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό την ανακήρυξη του έτους 2008 σε «Ευρωπαϊκό Έτος διαπολιτιστικού διαλόγου».
Η ιδέα αυτή διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα πολιτισμού κ. Ján Figel στο πλαίσιο της ακρόασής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο του 2004. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό έτος, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 10 εκατομμυρίων €, θα αξιοποιήσει τον πλούτο και την πολυμορφία μιας σειράς ειδικών σχεδίων που θα εκτελεστούν το 2008, στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων. Οι βασικοί τομείς δράσης του θα είναι οι τομείς της εκπαίδευσης, της νεότητας, του αθλητισμού και της ιδιότητας του πολίτη.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τον πολιτισμό και την πολυγλωσσία, κ. Ján Figel, παρουσιάζοντας την εν λόγω πρόταση δήλωσε: «τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη γνώρισε σημαντικές αλλαγές ως απόρροια των διαδοχικών διευρύνσεων, της αυξημένης κινητικότητας χάρη στην Ενιαία Αγορά και της αύξησης των μετακινήσεων και των εμπορικών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο. Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών ήταν η αλληλεπίδραση μεταξύ ευρωπαίων και διαφόρων πολιτισμών, γλωσσών, εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών πεποιθήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και αλλού. Επομένως, ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών φαίνεται να αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών καθώς και μεταξύ των πολιτισμών που τους συνθέτουν».
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει να ανακηρυχθεί το έτος 2008 «Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτιστικού Διαλόγου», ένα Ευρωπαϊκό Έτος που θα αποτελέσει, χάρη στο πολλαπλασιαστικό του αποτέλεσμα, ένα μοναδικό μέσο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδίως των νέων, στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Έτος πρέπει γενικά να συμβάλει :
Στην προώθηση του διαπολιτιστικού διαλόγου ως μέσου που θα βοηθήσει του ευρωπαίους πολίτες και όλους όσοι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κινούνται με άνεση σε ένα πιο ανοικτό και πιο σύνθετο περιβάλλον•
Στην ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών, και όλων όσοι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς τη σημασία της ανάπτυξης μιας ενεργητικής ιδιότητας του πολίτη ανοικτής στον κόσμο, που θα σέβεται την πολιτιστική πολυμορφία και θα βασίζεται σε κοινές αξίες.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτιστικού Διαλόγου, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία για την καλύτερη ενσωμάτωση αυτής της πτυχής στο σύνολο των σχετικών κοινοτικών προγραμμάτων και δράσεων το 2008, θα ενισχύσει την προβολή και τον αντίκτυπο όλων αυτών των δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους. Κατά τον τρόπο αυτό, θα διαμορφωθεί μια συνεκτική εικόνα της πληθώρας κοινοτικών δράσεων που συμβάλλουν στον διαπολιτιστικό διάλογο και θα αναπτυχθεί η συνέργεια μεταξύ προγραμμάτων, κυρίως δε μεταξύ εκείνων που απευθύνονται σε γειτονικές και τρίτες χώρες. Επίσης, τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν στενά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους προκειμένου να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε δράσεις ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας.
Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν για το Ευρωπαϊκό Έτος 10 εκατομμύρια € με σκοπό την εκτέλεση τριών ειδών δράσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τους λειτουργικούς στόχους:
Εκστρατεία ενημέρωσης και προβολής των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους – που θα προσδιορίζεται με ένα λογότυπο - που προβλέπεται να απορροφήσει το 50% του προϋπολογισμού.
Επιχορηγήσεις δράσεων σε κοινοτικό επίπεδο, που θα αφορούν ένα περιορισμένο αριθμό εμβληματικών δράσεων ευρωπαϊκής κλίμακας (για παράδειγμα μεγάλες αθλητικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις), με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ειδικά των νέων, γύρω από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους.
Συγχρηματοδοτήσεις δράσεων σε εθνικό επίπεδο με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.
Η προετοιμασία του Έτους θα πρέπει να συντονιστεί στενά με την προετοιμασία και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων Ευκαιριών για Όλους το 2007 για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας των δύο πρωτοβουλιών.
Η παρούσα πρόταση πρέπει τώρα να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί με τη διαδικασία της συναπόφασης έως τα τέλη του 2006.