Κόσμος
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 13:25

Αγκυρα: Η βρετανική δήλωση για το άρθρο 7 «έχει ισχυρή νομική σημασία»

Η δήλωση της βρετανικής προεδρίας σχετικά με το άρθρο 7 (πρώην άρθρο 5) του διαπραγματευτικού πλαισίου, «έχει ισχυρή νομική σημασία» για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

Ο κ. Ταν απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το σημείο εκείνο του πλαισίου που σχετίζεται ουσιαστικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από πλευράς Τουρκίας στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.

Ο τούρκος εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διαδικασία σύνταξης του πλαισίου, η ¶γκυρα ξεκαθάρισε πως «μετά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις θέσεις της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά μέχρι τότε θέλει να διατηρήσει τα δικαιώματα και την αυτονομία της».

Ο κ. Ταν εξέφρασε και την ικανοποίηση της ¶γκυρας για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, με ένα τηλεφώνημα χτες το απόγευμα, την αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράϊς, δηλώνοντας ότι «θα συνεχιστεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ».