Πολιτική
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 14:21

Γ. Παπανδρέου: Σημαντικό η Σερβία να πάρει το δρόμο της προς την Ε.Ε.

Στο Βελιγράδι βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, όπου συμμετέχει σε συνέδριο με θέμα «Σερβία, πέντε χρόνια μετά» και κεντρικούς ομιλητές τον ιδιο και τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον κ. Τάντιτς και τον σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από πέντε χρόνια, επικρατούσε μια τραγική κατάσταση στη Σερβία, μετά τον πόλεμο με πολύ φόβο και καταπίεση. Σήμερα, πέντε χρόνια, μετά έχουμε μια δημοκρατική χώρα που έχει κάνει μεγάλα βήματα.

Για μας, για την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό, για όλη την περιοχή, η Σερβία να πάρει το δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και εδώ νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Να μην αφήσει την πορεία αυτή στην τύχη της απλώς, αλλά, όπως πάντα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωτοποριακό ρόλο στην περιοχή. Και περιμένουν οι Σέρβοι αυτήν την συνεχή αλληλεγγύη και στήριξη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια Βαλκανική χερσόνησο, που θα είναι ανοιχτή, δημοκρατική και φιλειρηνική».