«Ψήνει» την κυβερνητική πλειοψηφία το Μαξίμου σε μία προσπάθεια να κρατήσει ζεστό τον οδικό χάρτη του Αλ. Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη, οπότε και το επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμά ότι η χώρα θα βγει στο «ξέφωτο» της ανάκαμψης.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
«Ψήνει» την κυβερνητική πλειοψηφία το Μαξίμου σε μία προσπάθεια να κρατήσει ζεστό τον οδικό χάρτη του Αλ. Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη, οπότε και το επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμά ότι η χώρα θα βγει στο «ξέφωτο» της ανάκαμψης.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο πέρα από το ναυάγιο κάθε σκέψης για «εθνική συνεννόηση» στα δύσκολα μέτρα που έρχονται το επόμενο δίμηνο κατέδειξε και το άγχος του Μαξίμου για ένα ενδεχόμενο κοινοβουλευτικό «ατύχημα» στην εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
Ωστόσο η αναφορά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη ότι ο Πρωθυπουργός του είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα τον καλέσει να συζητήσουν την πρότασή του των 9 σημείων για συνεργασία, αναζωπύρωσε τα σενάρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πολλώ δε μάλλον όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείτο ο προϋπολογισμός που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η Ένωση Κεντρώων, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αντιπολίτευση που ψήφισε «όχι», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφύλαξη που κατά πολλούς εξελήφθη ως ενδεχόμενο κυβερνητικό «μαξιλάρι» εν όψει των δύσκολων νομοσχεδίων που έπονται.
Ακολούθησε η χθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για «μεταρρυθμιστική κόπωση», την ώρα μάλιστα που τα δυσκολότερα έρχονται.
Λίγο πιο σαφής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε χθες πως «όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -αντίθετα- είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον».
Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε με τη σειρά του ότι θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Β. Λεβέντη, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη- δεν «θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό».
Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σημείωσε ότι από τα εννέα σημεία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τα «τέσσερα - πέντε μπορεί να γίνουν αποδεκτά», ενώ επισήμανε πως ο κ. Λεβέντης κάνει λάθος όταν μιλά για 11 διαρροές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.