Πολιτιστικά
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 18:00

Η ΕΔΕ θα ρίξει φως για τις φθορές σε άγαλμα

Εντολή για άμεση διακοπή των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) μετά τις ζημιές που υπέστη το άγαλμα της Ηρας κατά την φόρτωσή του για να μεταφερθεί στις αποθήκες.

Η ΚΓ' ΕΚΠΑ και ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. ενημερώθηκαν αμέσως για το συμβάν, το απόγευμα της 30/9/2005.

Το ΥΠ.ΠΟ. έχει κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης, θα διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται για την αποκατάσταση του αγάλματος, και θα προβεί και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη ζημιά του μνημείου.

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια συγκάλυψης του συμβάντος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/04/1104209.htm », απαντά το ΥΠ.ΠΟ. σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή, και προσθέτει ότι «ως προς την αναθεώρηση του καθεστώτος που διέπει την ευθύνη των ανασκαφών από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, θα παραπεμφθεί προς συζήτηση ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».