Αποκλείουν κυβερνητικές πηγές την ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι αυτή καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και με τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, συντάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αποκλείουν κυβερνητικές πηγές την ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι αυτή καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και με τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, συντάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι κέντρα αυτά βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να διερευνά σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.
«Τα κέντρα αυτά, επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς αισθάνονται να απειλείται το σύστημα της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε ανεμπόδιστα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του. Τελευταία ελπίδα των κέντρων αυτών, είναι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης καθώς κι η δυσμενέστερη δυνατή για την χώρα εξέλιξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Αναφέρουν ακόμη ότι «τα δύο κόμματα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, συντάχθηκαν ολοκληρωτικά με τα κέντρα αυτά. Αρνήθηκαν τον διάλογο για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση, για σαφώς μικροπολιτικούς λόγους, αλλά και προσπαθώντας να μην γίνει εμφανής η αδυναμία τους, να καταθέσουν συγκροτημένες θέσεις για τα ζητήματα αυτά. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι αρνήθηκαν να συγκλίνουν με την κυβέρνηση σε κοινές θέσεις απέναντι στους θεσμούς για το ασφαλιστικό και μάλιστα για ζωτικά θέματα όπως η διασφάλιση των κύριων συντάξεων».
Σημείωσαν ακόμη πως «ορισμένα κόμματα, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να εξαρτούν τη παρουσία τους στην Σύσκεψη από την προοπτική να κληθούν να συμμετάσχουν σε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ δε δίστασαν να καταγγείλουν ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή να του στείλουν επιστολές υποδεικνύοντάς του ποια θέματα μπορεί να έχει η ατζέντα της Σύσκεψης και ποια όχι».
Οι ίδιες πηγές κάνουν μάλιστα λόγο για προσπάθεια να μην συγκληθεί ή και να υπονομευτεί η Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών, που ήταν εμφανής αρκετές ημέρες πριν από την σύγκλησή της.
«Συγκεριμένα συγκροτήματα ΜΜΕ προσπάθησαν να εμφανίσουν την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επιδίωξή του για συνεννόηση, μέσα από την σύγκληση της σύσκεψης, ως αδυναμία της κυβέρνησης να συνεχίσει και ως προεργασία για την συγκρότηση οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος» σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές και επισήμαναν ότι «είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που μια κυβέρνηση εκλεγμένη μόλις πριν από δύο μήνες, αμφισβητείται ως προς την σταθερότητά της. Είναι επίσης η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός καλεί σε συνεννόηση για κρίσιμα εθνικά θέματα και η αντιπολίτευση υπονομεύει τόσο την συνεννόηση, όσο και την ίδια την Σύσκεψη, πριν αυτή διεξαχθεί».
«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τον διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα σε κοινωνικό επίπεδο και εν συνεχεία στη Βουλή. Ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που έχει μπροστά της, να χαράξει και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή με τη στήριξη της κοινωνίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει «με την στήριξη της κοινωνίας, που για πρώτη φορά βλέπει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και να απαλλάξει τον τόπο από την διαπλοκή».
Σπεύδουν επιπλέον να υπενθυμίσουν ότι «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που αποτελεί ορόσημο για την απομείωση του χρέους».
Πηγή: ΑΜΠΕ