Πράξη προδοσίας χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στη Μόσχα. Από την πλευρά της Γαλλίας, ο πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε ότι υπήρξε συμφωνία για κοινή δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Πράξη προδοσίας χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στη Μόσχα. «Πρόκειται για μία πράξη προδοσίας από μία χώρα, την οποία η Ρωσία θεωρούσε φίλο της» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στη συντριβή του Su-24, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία. «Συνεχίζουμε με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα», τόνισε.
Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα διεξάγει συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις στην Συρία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. «Η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε που και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν την στιγμή του περιστατικού. Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη», σημείωσε. «Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτος στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει» ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας Άγκυρα δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, τονίζοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, «μέρα και νύχτα».
Ο κ. Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους πριν την επίθεση. «Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες... αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.
Σχετικά με τη Γαλλία, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο ζήτημα της Συρίας, κάνοντας ειδική μνεία στην ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών και στον συντονισμό των δράσεων εναντίον στοχευμένων θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε ότι υπήρξε συμφωνία για κοινή δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων παρεμφερών τζιχαντιστικών οργανώσεων. «Αυτό που συμφωνήσαμε είναι να στοχεύουμε μόνο τρομοκράτες και τζιχαντιστές» δήλωσε ο κ. Ολάντ.
Μεταξύ της συμφωνίας των δύο χωρών, εμπεριέχεται η ανταλλαγή πληροφοριών για το είδος και τον στόχο των αεροπορικών βομβαρδισμών. Παράλληλα, ο κ. Ολάντ προανήγγειλε την αύξηση της γαλλικής στήριξης στους αντάρτες που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.
«Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», δήλωσε ο κ. Ολάντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους. Παρέθεσε επίσης τους απαραίτητους όρους για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης.
«Για αυτήν την πολιτική λύση υπάρχουν απαραίτητοι όροι, που πρέπει να τηρηθούν. Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά την μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις, Σύροι της διασποράς θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο κ. Ολάντ.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το ρωσικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησαν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Πηγές: Reuters, Sputnik, Tass, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ