Κόσμος
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 07:11

ΗΠΑ: Απέτρεψαν 10 τρομοκρατικές επιθέσεις από το 2001

Τον κατάλογο των επιθέσεων, που σχεδίαζε η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάϊντα, έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, οι οποίες, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο προέδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, απετράπησαν από τις αμερικανικές και τις άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

«Συνολικά η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απέτρεψαν τουλάχιστον δέκα σοβαρές απόπειρες επιθέσεων από την Αλ Κάϊντα (...) μεταξύ των οποίων και τρεις που είχαν στόχο τις ΗΠΑ», είπε ο Μπους σε ομιλία του αφιερωμένη στην τρομοκρατία.

Οι απόπειρες στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπους είναι, σύμφωνα με τον κατάλογο του Λευκού Οίκου, οι εξής:

* Στα μέσα του 2002 αποτράπηκε σχέδιο που προέβλεπε την κατάληψη αεροσκαφών και τη συντριβή τους σε στόχους στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επίθεση αυτή σχεδιάστηκε από τουλάχιστον έναν από τους οργανωτές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

* Στα μέσα του 2003 οι ΗΠΑ και μια συμμαχική χώρα απέτρεψαν ένα παρόμοιο σχέδιο, οι στόχοι του οποίου αυτή τη φορά βρίσκονταν στην ανατολική ακτή.

* Τον Μάϊο του 2002 υπήρξε σχέδιο (στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, και ο Χοσέ Παντίλα) για την ανατίναξη πολυκατοικιών και την πυροδότηση μια «βρόμικης» βόμβας στις ΗΠΑ.

* Το 2004, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλους συμμάχους απέτρεψαν ένα σχέδιο για επιθέσεις σε διάφορες βρετανικές πόλεις.

* Την Ανοιξη του 2003 οι ΗΠΑ και μία άλλη χώρα απέτρεψαν ένα σχέδιο που στόχευε δυτικούς πολίτες στο Καράτσι του Πακιστάν.

* Το 2003 αποτράπηκε σχέδιο για επίθεση - και πάλι με αεροπλάνα - στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

* Την Aνοιξη του 2004 οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σε συνεργασία με ξένες χώρες, απέτρεψαν μια σειρά επιθέσεων στη Βρετανία.

* Στα τέλη του 2002 και το 2003 οι ΗΠΑ και μια συμμαχική χώρα απέτρεψαν ένα σχέδιο της Αλ Κάϊντα για επιθέσεις σε πλοία στον Αραβικό Κόλπο.

* Παρόμοιο σχέδιο επιθέσεων, αυτή τη φορά στα στενά του Ορμούζ, είχε αποτραπεί το 2002.

* Το 2003 η Ουάσινγκτον και μια συμμαχική χώρα απέτρεψαν επιθέσεις εναντίον ενός τουριστικού θερέτρου εκτός ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε σε ποιά χώρα θα γινόταν η επίθεση.