Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι το ασφαλιστικό με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο - παρά τη φημολογία περί μετάθεσης για τον Ιανουάριο - να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι το ασφαλιστικό με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο - παρά τη φημολογία περί μετάθεσης για τον Ιανουάριο - να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αν κάτι μετατεθεί χρονικά και συγκεκριμένα για το νεό έτος, αυτό θα είναι οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών προκειμένου να καταστεί πιο διαχειρίσιμο επικοινωνιακά το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο θα συνοδεύτει και από το ασφαλιστικό.
Στην παρούσα φάση ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το ν/σ ενώ σήμερα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, το οποίο και ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο Κατρούγκαλου. Το σχετικό ν/σ αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.
Το Μαξίμου, μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων στη Βουλή, επιδιώκει να «εκμεταλλευθεί» το momentum με την εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι τουλάχιστον τις εσωκομματικές εκλογές, πιθανότατα στις 13 και 20 Δεκεμβρίου, με τη Ν.Δ. αυτή τη στιγμή να επί της ουσίας ακέφαλη και χωρίς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αλλά και το διεθνές κλίμα, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη χθεσινή κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και φυσικά την έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το ελληνικό πρόβλημα χρέους, το οποίο κυριάρχησε στη διεθνή επικαιρότητα το περασμένο διάστημα και κυρίως στη διάρκεια της δραματικής επτάμηνης διαπραγμάτευσης μέχρι τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Αυτό για τα κυβερνητικά στελέχη σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον τη χαλάρωση της πίεσης από το κουαρτέτο των θεσμών και δεύτερον την καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό των «δύσκολων» -για την πλειοψηφία της κοινωνίας- μέτρων.
Παράλληλα η κυβέρνηση επιθυμεί να «ανοίξει» όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ακόμη και από τον Γενάρη, η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αντιλαμβανόμενη ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα αναστροφή του κλίματος έστω και στους αριθμούς, πολύ δύσκολα η κοινωνία θα αντέξει τη συνεχιζόμενη λιτότητα και την υπερφορολόγηση.