Κόσμος
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 16:44

Ικανοποίηση αλλά και αντιδράσεις για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και στο γενικό διευθυντή της Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για τη βράβευσή τους με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Από το 1957 η ΙΑΕΑ έχει εργαστεί ακαταπόνητα και με γνώση για να αναχαιτίσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να προωθήσει τις ασφαλείς και ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας. Ο δρ Ελ Μπαραντέι ηγείται αυτής της ζωτικής σημασίας αποστολής με μεγάλη δεξιότητα από το 1997. Ο γενικός γραμματέας συγχαίρει αυτόν και όλο το προσωπικό της υπηρεσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Ανάν.

Την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στην ΙΑΕΑ και τον αιγύπτιο επικεφαλής της χαιρέτισε και η Ρωσία. «Ο Ελ Μπαραντέι είναι άνθρωπος της ειρήνης, όχι του πολέμου», δήλωσε ο Σεργκέι Πρικχόντκο, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει κοινή στάση με την ΙΑΕΑ στα πυρηνικά θέματα.

Την ικανοποίησή τους για την απονομή του βραβείου στην ΙΑΕΑ και το γενικό διευθυντή της εξέφρασαν σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι.

«Χαίρομαι που το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απενεμήθη στην ΙΑΕΑ και στο γενικό διευθυντή της Ελ Μπαραντέι, που, εδώ και καιρό και κυρίως στη σημερινή δύσκολη περίοδο, προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στην προσπάθεια για ειρήνη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Το βραβείο αυτό «καταδεικνύει σαφώς τη δουλειά που έγινε για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο» από την υπηρεσία αυτή, συμπλήρωσε ο Τόνι Μπλερ.

Ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας» στον αγώνα κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων στον κόσμο και θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την αντιμετώπιση των κρίσεων από την ΙΑΕΑ σε Ιράν και Β. Κορέα.

Το βραβείο θα «ενισχύσει την αποφασιστικότητα τη δική μου και αυτή των συνεργατών μου να λέμε την αλήθεια» και «να εργαζόμαστε κατά της διάδοσης» των πυρηνικών όπλων στον κόσμο, δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Ελ Μπαραντέι από την έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

Ωστόσο, δεν έλλειψαν και οι αρνητικές αντιδράσεις, όπως του ιάπωνα επιζήσαντα της ατομικής βόμβας του Ναγκασάκι και πολέμιου των πυρηνικών όπλων Σέντζι Γιαμαγκούσι, που ήταν ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η "Νίχον Χιντάνκιο" (ιαπωνική αντιπυρηνική οργάνωση της οποίας είναι συνιδρυτής) δεν έλαβε το φετεινό βραβείο. Αυτό με ωθεί να ρωτήσω αν η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ ευνοεί κάποια χώρα», σημείωσε, κρίνοντας ότι αυτό έγινε για να μη θιγούν οι ΗΠΑ.

Σε ανάλογο ύφος και η αντίδραση των γάλλων πολέμιων των πυρηνικών όπλων, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απονομή αυτή:

«Εξαπατώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τη διάδοση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς και ειρηνικούς σκοπούς, η ΙΑΕΑ παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία που οδηγεί την ανθρωπότητα στον αφανισμό της», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό δίκτυο κατά των πυρηνικών Reseau Sortir du Νucleaire.

«Η ΙΑΕΑ θα πρέπει να διαλυθεί και να μη λαμβάνει κανένα βραβείο, πόσο μάλλον ένα βραβείο για την ειρήνη», προσθέτει, τονίζοντας ότι η ΙΑΕΑ είναι «μια δομή προώθησης της λεγόμενης "ειρηνικής" πυρηνικής ενέργειας, που βοηθά εν τέλει νέες χώρες να έχουν πρόσβαση στα πυρηνικά όπλα». «Μέσω της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων (TNP), η ΙΑΕΑ οργανώνει την πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς διαφόρων χωρών, οι οποίες επωφελούνται στην πραγματικότητα απ'αυτό για να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου», καταλήγει το Reseau Sortir du Νucleaire.