«Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα παραμείνει ο βασικός μοχλός για την τριτοβάθμια παιδεία, δεν φοβόμαστε όμως και άλλες μορφές μή κρατικών φορέων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή του ομιλία στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κέρκυρα. Τόνισε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων.
«Για μας το 40% του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης πρέπει να επενδυθεί στην εκπαίδευση ώστε σε συνδυασμό με την άμεση κάλυψη του στόχου για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία να οδηγήσει σε διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Υπεραμύνθηκε της αυτονομίας κάθε ιδρύματος -η μόνη εμπλοκή του κράτους να είναι η χρηματοδότηση συμφωνημένων προγραμμάτων και η διαπίστωση εκπλήρωσης των συμφωνιών- το κάθε ίδρυμα να μπορεί με εσωτερικές διαδικασίες να δημιουργεί νέα προγράμματα σπουδών ή νέα τμήματα, να δημιουργεί παραρτήματα και να διαμορφώνει προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, τα ΑΕΙ θα πρέπει να προσελκύσουν πόρους πέρα από την κρατική χρηματοδότηση, με τη δυνατότητα δημιουργίας εδρών που θα φέρουν το όνομα του δωρητή χρηματοδότη ιδιώτη ή και δημόσιου φορέα, να δοθούν κίνητρα στα ΑΕΙ για να συνάπτουν συμφωνίες με καταξιωμένους Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού για συνεργασία και διδασκαλία για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Τέλος, κατέθεσε πρόταση συγκρότησης ομάδας εργασίας με φορέα το κράτος στελεχωμένη από πρυτάνεις και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους, ώστε το κάθε παιδί να αποκτήσει με πολύ χαμηλό κόστος έναν υπολογιστή.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι μια ιδέα που έχει επεξεργαστεί ο Νίκολας Νεγρεπόντε, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), αλλά για τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου.