Πολιτική
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 14:44

Ερωτήσεις Ν.Δ. σε Βουλή - Ευρωβουλή για κόστος προσφυγικής κρίσης και έλλειμμα

Να μη συμπεριληφθεί το κόστος της προσφυγικής κρίσης στο δημοσιονομικό έλλειμμα ζητούν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρία Σπυράκη, οι οποίοι κατέθεσαν ερωτήσεις για το ζήτημα στη Βουλή και την Ευρωβουλή.

Να μη συμπεριληφθεί το κόστος της προσφυγικής κρίσης στο δημοσιονομικό έλλειμμα ζητούν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρία Σπυράκη, οι οποίοι κατέθεσαν ερωτήσεις για το ζήτημα στη Βουλή και την Ευρωβουλή.

Κοινή βάση των δύο ερωτήσεων αποτέλεσε η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ελαστικότητα στους προϋπολογισμούς των Συμφώνων Σταθερότητας για τα κράτη-μέλη που επιβαρύνονται σημαντικά από την υποδοχή των προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης, ζητούνται ενημέρωση και διευκρινίσεις όσον αφορά στην προετοιμασία και τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν τη χώρα μας να μην εντάσσεται αρχικώς σε αυτή τη ρύθμιση.

Η ερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου

Ερώτηση

Προς:

Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

 Δημοσιονομικοί στόχοι και επιπτώσεις προσφυγικών ροών

Στη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια διαμορφώθηκε σχέδιο δράσης 17 σημείων, όπου συμφωνήθηκε η συνεργασία με ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την οικονομική στήριξη των χωρών για τη στέγαση των προσφύγων.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Οκτωβρίου 2015 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τους ευρωβουλευτές, δεσμεύτηκε για ελαστικότητα όσον αφορά στους προϋπολογισμούς των συμφώνων σταθερότητας για τα κράτη-μέλη, τα οποία αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης των προσφύγων.

Επιπρόσθετα, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο κα Lagarde σε εκτενές άρθρο της σημείωσε πως θα απαιτηθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι για τις χώρες οι οποίες έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών που συνεπάγονται οι αυξημένες ροές προσφύγων, παραθέτοντας το παράδειγμα της Ιορδανίας όπου αναπροσαρμόσθηκαν οι αρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Κεφάλαιο» παρουσίασε δηλώσεις στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει των οποίων οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις των χωρών, οι οποίες αποδίδονται στο προσφυγικό πρόβλημα, δεν θα ενσωματωθούν στα δημοσιονομικά ελλείμματα τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το στέλεχος της Ευρ. Επιτροπής επεσήμανε πως η εφαρμογή μίας τέτοιας πρόβλεψης θα καθυστερήσει για την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης και οι αξιολογήσεις προόδου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ερωτάσθε κ.κ. Πρωθυπουργέ και Υπουργοί της Κυβέρνησης:

α) Έχει προετοιμασθεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιοποιηθεί η πρόβλεψη για οικονομική στήριξη σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των 17 σημείων; Αν ναι, με ποιο τρόπο και ποια είναι τα σχετικά δεδομένα;

β) Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα όσο και το Δ.Ν.Τ. τοποθετήθηκαν αρχικώς θετικά ως προς τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων των κρατών που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος. Υφίσταται σχετική διαβούλευση σε επίπεδο Ε.Ε. και ποιο το περιεχόμενο των συνομιλιών; Με τι θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση;

γ) Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση τις πληροφορίες του δημοσιεύματος για την αρχική εξαίρεση της χώρας μας από τις προβλέψεις σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα; Αν ναι, πως σκοπεύει να αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου;

Η ερώτηση της Μ. Σπυράκη

Προς:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευελιξία Συμφώνου Σταθερότητας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ο Πρόεδρος Juncker, στην ομιλία του στο Στρασβούργο στις 27 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι όλες οι χώρες μέλη οφείλουν να ενημερώσουν την Επιτροπή για έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, προκειμένου αυτές να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. Η κάθε χώρα, σημείωσε, θα αξιολογηθεί αυτοτελώς προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια ευελιξίας σχετικά με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του Συμφώνου.

Επιπρόσθετα, στις 18 Νοεμβρίου, με σημείωμά της η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου, προτείνει την κινητοποίηση 1.5 δις ευρώ μέσα από το Μηχανισμό Ευελιξίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

 Ερωτάται η Επιτροπή:

1.     Έχει υποβάλλει η Ελλάδα επίσημα έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με τη προσφυγική κρίση για να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας;

2.     Έχει υποβάλλει η Ελλάδα προτάσεις για την αλλαγή του Προγραμματικού Πλαισίου 2014-2020 ούτως ώστε να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες για το προσφυγικό;

3.     Με ποια ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια θα γίνει η κατανομή των επιπρόσθετων πόρων που θα κινητοποιηθούν μέσα από το Μηχανισμό Ευελιξίας και ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί;