Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασφαλιστικό και αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών παίρνουν μία σιωπηρή παράταση μέχρι τις αρχές του Γενάρη. Ωστόσο και η ίδια η κυβέρνηση δεν θέλει να τραβήξει σε μάκρος το θέμα διότι το ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος της χώρας.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, ασφαλιστικό και αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών παίρνουν μία σιωπηρή παράταση μέχρι τις αρχές του Γενάρη. Ωστόσο και η ίδια η κυβέρνηση δεν θέλει να τραβήξει σε μάκρος το θέμα διότι το ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος της χώρας.
Πάντως, αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα θα είναι εμφανώς πιο διαχειρίσιμο επικοινωνιακά κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά τον «συναγερμό» που σήμανε στο Μαξίμου η τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτών αρχηγών, με αιχμή το προσφυγικό, μόλις επιστρέψει από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, όπου θα βρίσκεται από αύριο.
Την Κυριακή θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και η Σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας για το μείζον αυτό θέμα μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τον συναγερμό στην καρδιά της Ευρώπης, την βελγική πρωτεύουσα. Μπορεί όλοι να ζητούν να μη συσχετίζονται προσφυγικό με τρομοκρατικό, αλλά είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η Αθήνα, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, δέχεται και θα δεχθεί εντονότατες πιέσεις από τους εταίρους της.
Παράλληλα, στόχος του Μαξίμου είναι για ευνόητους λόγους να ξεκινήσει ένας «πολιτικός διάλογος» και για άλλα μείζονα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στην Παιδεία και η συνταγματική αναθεώρηση με αιχμή το εκλογικό σύστημα.
Στόχος του Μαξίμου είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες «εθνικής συνεννόησης», όπως δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και όχι να «στρωθεί» το έδαφος για μια νέα κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή, κάτι που σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη.
Σε αυτήν τη φάση πάντως αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα εκδηλωθεί η κυβερνητική πρωτοβουλία. Αν δηλαδή η λεγόμενη «εθνική συνεννόηση» θα επιδιωχθεί να λάβει χώρα σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, δηλαδή στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή σε περίπτωση που υπάρξουν αρνήσεις -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- θα επιδιωχθούν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με κάθε έναν εκ των πολιτικών αρχηγών ή η συνεννόηση να γίνει και σε επίπεδο Βουλής.