Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 01:10

Οι «γκάφες» των Anonymous στην «εκστρατεία» κατά του ISIS και η ομάδα χάκερ που κατασκοπεύει τζιχαντιστές online

Η είδηση της «κήρυξης πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τη συλλογικότητα χάκερ Anonymous έκανε τον γύρο του κόσμου, και πολλοί ήταν αυτοί που επευφήμησαν αυτό που θεώρησαν ως σημαντική και αποτελεσματική πρωτοβουλία.

Η είδηση της «κήρυξης πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τη συλλογικότητα χάκερ Anonymous έκανε τον γύρο του κόσμου, και πολλοί ήταν αυτοί που επευφήμησαν αυτό που θεώρησαν ως σημαντική και αποτελεσματική πρωτοβουλία.

Ωστόσο, λίγο καιρό μετά την έναρξη της #OpParis (που υποτίθεται πως στοχεύει, ψάχνει και καταδεικνύει λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συγχέονται με τζιχαντιστική δραστηριότητα, με σκοπό το μπλοκάρισμά τους – στην ουσία μια προσπάθεια crowdsourcing των προσπαθειών κατά της δράσης του Ισλαμικού Κράτους online) αρχίζει να διαφαίνεται ότι τα πράγματα μάλλον δεν είναι τόσο ιδανικά όσο φαινόταν εξαρχής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ars Technica, έχουν αρχίσει πολλαπλές «επιχειρήσεις», και πολύ συχνά υπάρχει σύγχυση και αλληλοκατηγορίες μεταξύ αυτών που τις διεξάγουν, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να λειτουργεί περισσότερο για την προβολή των Anonymous.

Επίσης- και σημαντικότερο- παρά την πρόσφατη ανακοίνωση «μελών» της #OpParis ότι έχουν προκαλέσει το κατέβασμα περίπου 20.000 λογαριασμών Twitter που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, φαίνεται ότι πολλά από τα στοχευθέντα (μέσω ειδικού Twitter reporting script που έχει διανεμηθεί online) accounts τελικά δεν έχουν σχέση με τζιχαντιστική δραστηριότητα.

Ακόμη, αναφορές στις αρχές από μέλη των Anonymous περί επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης στην Ατλάντα δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από το FBI.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν στοχευθεί λογαριασμοί που μπορεί να έχουν κάνει θετικά σχόλια κάποια στιγμή για το ISIS (χωρίς να συνδέονται μαζί του) ή απλά να επιδίδονται σε ειρωνικά σχόλια/ trolling. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται απλά για λογαριασμούς στα αραβικά.

Σε blog post του, ο χακτιβιστής th3j35t3r, ο οποίος έχει μακρύ ιστορικό αντιπαράθεσης με τους Anonymous, έχει χαρακτηρίσει την #OpParis μια «κωμωδία λαθών», και έχει κάνει λόγο για παραπλάνηση των ΜΜΕ.

Επίσης, σε δημοσίευμα του Daily Dot, αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του Twitter ενημέρωσε ότι οι λίστες/ αναφορές των Anonymous δεν εξετάζονται, επειδή διερεύνησή τους έδειξε ότι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακριβείς/ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επίσης, πολλοί δείχνουν να μην έχουν καταλάβει ακριβώς τη φύση της υπόθεσης, προβαίνοντας σε ενέργειες όπως να μπαίνουν σε chat channels ρωτώντας «Ποιος εδώ είναι ISIS;» κλπ.

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά, σε δημοσίευμα του BBC αναφέρεται πως μια ομάδα χάκερ που αποσχίστηκε από το «σώμα» των Anonymous μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo δείχνει να επιδίδεται σε κατασκοπεία/ παρακολούθηση της online δραστηριότητας τζιχαντιστών, με σκοπό να εντοπίζονται ενδείξεις/ στοιχεία για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα.

Πρόκειται για την «Ghost Security Group».

Η ομάδα αυτή φέρεται να έχει «επαγγελματικό» χαρακτήρα, με κάποια εμπειρία/ γνώση πάνω σε αντιτρομοκρατικά ζητήματα, και στα μέλη (εθελοντές σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Μ. Ανατολή) της περιλαμβάνονται γλωσσολόγοι και άτομα που «έχουν γνώσεις περί τεχνικών συλλογής πληροφοριών».

Στην ουσία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, λειτουργούν περισσότερο σαν κατάσκοποι παρά σαν χάκερ, διεισδύοντας σε κανάλια επικοινωνίας και παρακολουθώντας ύποπτους λογαριασμούς για να συλλέγουν πληροφορίες, τις οποίες προωθούν μετά στις αρχές.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι ήδη έχει βοηθήσει στην αποτροπή τουλάχιστον μιας επίθεσης (στην Τυνησία), ενώ ο Μάικλ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Kronos Advisory, ο οποίος συνεργάζεται μαζί της (ως ενδιάμεσος για να φτάνουν στις αρχές οι πληροφορίες που συλλέγονται) είναι κατηγορηματικός στο ότι έχουν σωθεί ζωές χάρη στη δραστηριότητά της.