Πολιτική
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 14:18

Σε επιφυλακή για τη γρίπη των πτηνών Έβρος και νομαρχία Θεσσαλονίκης

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι ο νομός Έβρου για τον ιό της νόσου των πουλερικών. Όπως δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου Μιχ. Κουγιουμτζής στο ΑΠΕ,

έχουν διακοπεί οι εισαγωγές πουλερικών στο νομό από τα τελωνεία, σύμφωνα με τη σχετική απαγόρευση από το υπουργείο Γεωργίας.

Αναφερόμενος στους εκτροφείς των πουλερικών, ο κ. Κουγιουμτζής είπε ότι σε περίπτωση που θα παρατηρήσουν ομαδικούς θανάτους πουλερικών, δεν θα πρέπει να τα θάψουν αν δεν συνεννοηθούν με τις δύο κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού. Η πρώτη επαφή θα πρέπει να γίνει με τους κτηνιάτρους, σημείωσε, οι οποίοι γνωρίζουν το πως θα γίνει η απομάκρυνση και η λήψη δειγμάτων που θα αποσταλούν προς εξέταση.

Ο κ.Κουγιουμτζής υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τις γειτονικές νομαρχίες και σε αυτό βοήθησε όπως είπε η δημιουργία του Δικτύου νομαρχιών.

Εξάλλου στις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην έδρα του δικτύου, την Ορεστιάδα, με θέμα την νόσο των πουλερικών όπου θα συμμετέχουν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Υγείας και από τις τρεις νομαρχίες (Ελλάδα-Βουλγαρία - Τουρκία).

Μέτρα έχει λάβει και η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Ευάγγελος Τρευλόπουλος, γίνονται έλεγχοι σε πτηνοτροφικές μονάδες, εξετάζονται δείγματα αίματος από πουλερικά που καταλήγουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες ενώ, σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος, γίνεται επιτήρηση και σε άγρια πτηνά που φτάνουν στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο κρούσμα σε πτηνά.

Εν τω μεταξύ η αντινομαρχία Υγείας Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου καταλήγουν όλες οι περιπτώσεις γρίπης που εμφανίζονται.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται από την Αθήνα τα εμβόλια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού και μετάδοσής του στον άνθρωπο. Τα εμβόλια αυτά θα γίνονται σε άπορους και ανασφάλιστους στην αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, των ομάδων υψηλού κινδύνου (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, πάσχοντες από συγκεκριμένα νοσήματα), των επαγγελματιών υγείας και των απασχολούμενων στην πτηνοτροφία.