Περιβάλλον
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015 20:07

Mε εξαφάνιση απειλούνται περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων του Αμαζονίου

Περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων του Αμαζονίου απειλούνται με εξαφάνιση, προειδοποιούν διεθνείς επιστήμονες.

Περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων του Αμαζονίου απειλούνται με εξαφάνιση, προειδοποιούν διεθνείς επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, έως και το 57 τοις εκατό του συνόλου των δέντρων του Αμαζονίου πληροί τα κριτήρια προκειμένου να θεωρηθεί απειλούμενο. Εάν το ποσοστό αυτό επιβεβαιωθεί, ο αριθμός των απειλούμενων ειδών φυτών στη Γη θα αυξηθεί σχεδόν κατά 25 τοις εκατό.

Η δασική κάλυψη του Αμαζονίου συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες, αλλά η έρευνα είναι περιορισμένη σχετικά με τις επιπτώσεις της αποψίλωσης όσον αφορά τη διάδοση των διαφόρων φυτικών ειδών.

Μεταξύ των δέντρων που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι το κακαόδεντρο, η πηγή της σοκολάτας, καθώς και σπάνια δέντρα που είναι σχεδόν άγνωστα στην επιστήμη.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, η οποία αποτελείται από 158 ερευνητές από 21 χώρες, συνέκρινε δεδομένα και χάρτες από σχεδόν 1.500 δασικές εκτάσεις και διαπίστωσε πως από τα περίπου 15.000 είδη δέντρων που βρίσκονται στον Αμαζόνιο, το 36 με το 57 τοις εκατό είναι απειλούμενα.

«Ευτυχώς οι προστατευόμενες περιοχές και τα εδάφη αυτοχθόνων κοινοτήτων καλύπτουν σήμερα πάνω από το μισό της περιοχής του Αμαζονίου, περιέχοντας σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού των απειλούμενων ειδών», δήλωσε ο καθηγητής Κάρλος Πέρες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Ωστόσο τα πάρκα και τα καταφύγια αντιμετωπίζουν πληθώρα απειλών, από κατασκευές φραγμάτων και εξορύξεις μέχρι πυρκαγιές και ξηρασίες, συνεπώς η επιβίωση των ειδών εξαρτάται από τη σωστή διαχείριση των περιοχών αυτών», πρόσθεσε.

Η Βραζιλία, εντός των συνόρων της οποίας βρίσκεται το 60 τοις εκατό του τροπικού δάσους, έχει μειώσει σημαντικά το ρυθμό της αποψίλωσης κατά την τελευταία δεκαετία,  αλλά σε περιοχές όπως η Βολιβία και το Περού η απώλεια δασικών εκτάσεων συνεχίζεται ανεξέλεγκτη. Συνολικά, μια περιοχή έκτασης περίπου 4.500 γηπέδων ποδοσφαίρου εξακολουθεί να χάνεται κάθε ημέρα.