Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά το σημερινό φιάσκο με την εκλογική διαδικασία για τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλος χαμένος είναι ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ανδρ. Παπαμιμίκος.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά το σημερινό φιάσκο με την εκλογική διαδικασία για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλος χαμένος είναι ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρ. Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν όλοι οι υποψήφιοι και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμη και ο Απ. Τζιτζικώστας με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.
Μάλιστα ένα από τα ερωτηματικά της επόμενης ημέρας είναι αν η σημερινή εξέλιξη και η «στοχοποίηση» του κ. Παπαμιμίκου πλήξει και τον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο oποίος πάντως έσπευσε να διαχωρίσει εαυτόν από τις όποιες ευθύνες της ΚΕΦΕ και του κ. Παπαμιμίκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες αναμένεται η παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου.
Μέχρι στιγμής πάντως στο τραπέζι έχουν πέσει η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος και να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε νέα εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γιαννάκου δέχεται υπό όρους, όπως για παράδειγμα να συμφωνήσουν και οι τέσσερις υποψήφιοι.
Υπάρχει επίσης η πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα να συναντηθούν το μεσημέρι οι τέσσερις υποψήφιοι ώστε να αποφασίσουν για τη συνέχεια. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε η διαδικασία να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, κάτι που πολλοί εντός της Ν.Δ. θεωρούν δύσκολο να γίνει.
Την ίδια ώρα, πολλοί είναι εκείνοι στη Συγγρού που αναμένουν παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.
Στο διαδικαστικό σκέλος, στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι η διεξαγωγή νέας διαδικασίας για την εκλογή προέδρου μόνο εύκολη δεν είναι από τη στιγμή που πρέπει να επιλεχθεί νέα εταιρεία για να «τρέξει» τη διαδικασία, η οποία πέρα από χρήματα που δεν υπάρχουν θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα για τις απαραίτητες εργασίες.
Η πλευρά Μεϊμαράκη τηρεί σιγή ιχθύος. Στην πρώτη του αντίδραση ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην είναι εκ νέου υποψήφιος και να παραιτηθεί αν δεν αναβληθεί η εκλογή του προέδρου. Δεν άνοιξε πάντως τα χαρτιά του για το πότε προτείνει να επαναληφθεί η διαδικασία ή αν επανέρχεται στην πρόταση Καραμανλή να παραμείνει μεταβατικός πρόεδρος μέχρι την ερχόμενη άνοιξη με δεδομένο ότι ο ίδιος «άνοιξε» τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου. Ωστόσο, μετά τη σημερινή εξέλιξη και ο κ. Μεϊμαράκης δέχεται ισχυρές πιέσεις να μην είναι μέρος της λύσης που θα επιλεγεί για την όποια συνέχεια.
Οι εξελίξεις όμως τρέχουν. Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα φέρει το επόμενο νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, τις αλλαγές στο φορολογικό (και των αγροτών) και φυσικά το ν/σ για το ασφαλιστικό. Και το ερώτημα είναι ποιος θα εκπροσωπήσει από αύριο τη Ν.Δ. στη Βουλή.