«Η νέα απόπειρα του κ. Νίμιτς ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των θέσεων της μιας πλευράς, πράγμα που δεν συνάδει με την έννοια της μεσολάβησης, αποστολή της οποίας είναι η αναζήτηση συμβιβασμού στη βάση αμοιβαίως αποδεκτών προτάσεων.
Η Ελλάδα, έχοντας ήδη αποδείξει την εποικοδομητική της στάση, θεώρησε, και επέστρεψε αμέσως, ως απαράδεκτες τις νέες αυτές προτάσεις Νίμιτς.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, γιατί πιστεύει ότι μόνον με μια τέτοια λύση θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και λαών. Μόνον έτσι θα υποστηριχθεί η σταθερότητα της περιοχής. Μόνον έτσι θα διευκολυνθεί η πρόοδος των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας.
Εως τότε, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα, που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995. Δηλαδή να μην συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οιονδήποτε διεθνή οργανισμό, εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας"», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείυ Εξωτερικών για τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται έκθεση της Ε.Ε. για το αν τα Σκόπια μπορούν να πάρουν καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η προηγούμενη πρόταση Νίμιτς τον Απρίλιο του 2005 έκανε λόγο για ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» (σε αυτή την γλώσσα και αμετάφραστο). Η Αθήνα την αποδέχτηκε ως βάση διαπράγματευσης, όμως απορρίφθηκε από τα Σκόπια.
Η νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Τη φορά αυτή, ικανοποιεί την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/10/1106117.htm και προσκρούει στις σθεναρές αντιδράσεις της Ελλάδας.