Στα αποκαλυπτήρια του ανδροειδούς (ανθρωποειδές ρομπότ) SURENA III προχώρησε το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης τη Δευτέρα.
Στα αποκαλυπτήρια του ανδροειδούς (ανθρωποειδές ρομπότ) SURENA III προχώρησε το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης τη Δευτέρα.
Το εν λόγω ανδροειδές αποκαλύφθηκε σε ειδική τελετή και έχει ύψος 190 εκατοστά και βάρος 98 κιλά. Αποτελεί καρπό ενός προγράμματος που άρχισε το 2012, από το Κέντρο Προηγμένων Συστημάτων και Τεχνολογιών του πανεπιστημίου.
Πρόκειται για την τρίτη γενιά του «εθνικού ιρανικού ανθρωποειδούς ρομπότ», υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αγκίλ Γιουσέφι Κόμα, με χρηματοδότηση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Ανανέωσης του Ιράν (IDRO). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, μέσα σε τέσσερα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, 70 άτομα ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα, το 14% εκ των οποίων προέρχονταν από έξι διαφορετικά πανεπιστήμια.
Το ρομπότ έχει 31 DOFs (degrees of freedom), 6 σε κάθε πόδι, 7 σε κάθε βραχίονα, 1 σε κάθε χέρι, 1 στον κορμό και 2 στον λαιμό. Μπορεί να αλληλεπιδρά με ανθρώπους μέσω όρασης, αναγνώρισης φωνής και ομιλίας, ενώ το λογισμικό του επιτρέπει επικοινωνία με το περιβάλλον, διαχείριση συμπεριφοράς, παρακολούθηση αισθητήρων και εντοπισμό σφαλμάτων συστήματος.
Όπως υποστηρίζεται σχετικά, είναι ικανό για σειρά εργασιών, όπως την πορεία σε ευθεία ή μη γραμμή, το ανέβασμα και κατέβασμα σε σκάλες, η κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, η προσαρμογή σε ανώμαλες επιφάνειες και το πιάσιμο αντικειμένων.
Επίσης, είναι ικανό και για διάφορες άλλες ενέργειες, όπως η αναγνώριση αντικειμένων και προσώπων, η μίμηση ανθρώπινης κίνησης και η αναγνώριση φωνών (στα περσικά).