Κόσμος
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 07:09

Πακιστάν: Ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται η επιχείρηση ανακούφισης για τα θύματα που επλήγησαν από το σεισμό στο Πακιστάν και την Ινδία, όμως οι διασωθέντες σε δύο απο τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, κατηγορούν τις πακιστανικές αρχές για τη συνεχιζόμενη έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων.

Πάντως, φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει να φτάνουν στη Μουτζαφαραμπάντ, την πρωτεύουσα του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, και την Μπαλακότ. Και οι δύο πόλεις έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί και τα θύματα θα διανυκτερεύσουν για τρίτη συνεχή νύχτα στην ύπαιθρο.

Η Μουτζαφαραμπάντ υπήρξε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 20.000 ατόμων. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τα 40.000. Σε πολλές περιοχές, ο κόσμος συνεχίζει να σκάβει με τα χέρια για να εντοπίσει τα πτώματα.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχζάντ Γουασίμ είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεταφορά της βοήθειας στους πληγέντες, όμως η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των αποκλεισμένων δρόμων και της διακοπής των τηλεπικοινωνιών.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Πολλές χώρες έχουν σπεύσει να προσφέρουν βοήθεια, αλλά ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν, δήλωσε ότι δεν είναι αρκετή. Oι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να προσφέρουν 50 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.

Ωστόσο, ο κόσμος στην περιοχή γίνεται βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς άρχισαν ήδη οι λεηλασίες σε κατεστραμμένα καταστήματα και σπίτια.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν εξαιτίας των κατολισθήσεων και την έλληψη ελικοπτέρων για τη μεταφορά εξοπλισμού. Στην επαρχία του Βορειοδυτικού Μετώπου, δύο σχολεία κατέρρευσαν με αποτέλεσμα συνολικά 400 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και έναν αιώνα

Ο εγκέλαδος, που συγκλόνισε το βόρειο Πακιστάν στα σύνορα με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ το Σάββατο τα ξημερώματα, είχε ισχύ 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και θεωρείται ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο BBC ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση από τις πληγείσες περιοχές των ατόμων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, η εγκατάσταση υπαίθριων ιατρικών κέντρων, και η παροχή στέγης σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι συνεχιζόμενες κατολισθήσεις εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης του στρατού να προσεγγίσουν πολλά απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 860 ανθρώπων. Ο αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι θα αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: BBC