Πολιτική
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 08:00

«Σύννεφα» πάνω από το Μαξίμου μετά από τις χθεσινές απώλειες

Με δύο διαγραφές και μια παραίτηση η κυβέρνηση πέρασε χθες τον κάβο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ωστόσο τα «δύσκολα» έπονται αφού μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να περάσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με το φορολογικό των αγροτών και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με δύο διαγραφές (Στ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος) και μια παραίτηση (Γ. Σακελλαρίδης) η κυβέρνηση πέρασε χθες τον κάβο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ωστόσο τα «δύσκολα» έπονται, αφού μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να περάσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με το φορολογικό των αγροτών και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Για το Μαξίμου η παραίτηση Σακελλαρίδη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο κ. Σακελλαρίδης μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ήταν με το ένα πόδι εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ και πολύ καιρό είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, με το Μαξίμου να καταβάλει προσπάθεια να τον μεταπείσει, κάτι που έγινε κατορθωτό τουλάχιστον στο σκέλος της υποψηφιότητάς του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σε σπίτι στην Πεύκη συναντήθηκαν οι βουλευτές και τα στελέχη της τάσης των «53», όπου ο κ. Σακελαρίδης ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη της τάσης ότι δεν μπορεί να συνεχίζει και ότι προτίθεται να παραιτηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση αυτή του κ. Σακελαρίδη εξελήφθη από τα υπόλοιπα στελέχη ως «πράξη πολιτικής ανωριμότητας». Την Τρίτη τα μέλη της τάσης συνεδρίασαν εκ νέου, χωρίς την παρουσία Σακελλαρίδη και αποφάσισαν να υπερψηφίσουν το ν/σ στη Βουλή.

Η περίπτωση του κ. Νικολόπουλου είναι διαφορετική, αφού ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης από την επομένη της ανακοίνωσης των μελών της νέας κυβέρνησης ήταν ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ. Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για τον κ. Παναγούλη από τότε που ο τελευταίος εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες του για την τοποθέτησή του στη 10η θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος στη Β' Αθήνας.

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας με τη διαγραφή Παναγούλη θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κυρίως στα μέλη της τάσης των «53» ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα κρίσιμα ν/σ που έρχονται θα σημάνει αυτόματα είτε την παραίτηση τους από το βουλευτικό αξίωμα, είτε τη διαγραφή τους από την Κ.Ο. του κόμματος.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών. Στελέχη του  Μαξίμου διατείνονται ότι με τους κ. Σακελλαρίδη, Παναγούλη, Νικολόπουλο «έκλεισε ο κύκλος των διαφωνούντων». Ωστόσο οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες  θα ανακοινωθούν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα καθορίσουν και το μέγεθος των όποιων αντιδράσεων. Υπάρχουν βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν δείξει τη διαφωνία ή τη δυσαρέσκειά τους με τα μέτρα. Βουλευτές όπως η Βασιλική Κατριβάνου και ο Χρήστος Καραγιαννίδης είχαν ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ ο βουλευτής Φλώρινας Κων. Σέλτσας είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για την φορολόγηση του κρασιού.