Για δημαγωγία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιγούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ.
Για δημαγωγία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιγούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ.
«Συζητάμε ένα σημαντικό και κρίσιμο θέμα. Δεν είναι ούτε η στιγμή ούτε ο χώρος για εκτεταμένη δημαγωγία. Να έχουμε την αίσθηση του μέτρου», συνέστησε στην αντιπολίτευση ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε «διανομή βαρών: οι τράπεζες σηκώνουν ένα βάρος, το κράτος σηκώνει και αυτό, ενώ πρέπει να δούμε πως θα απαλλάξουμε από βάρος του δανειολήπτες».
Το νομοσχέδιο αποτελεί μία «λελογισμένη λύση. Έχει ισχυρή προστασία για το κατώτατο κομμάτι και στήριξη για τους υπόλοιπους», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι «υπό τις δεδομένες συνθήκες, δώσαμε την μάχη για μακρύ διάστημα. Θέλαμε μία κάλυψη για το 60%-70% του πληθυσμού, ενώ οι δανειστές ήθελαν μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή υπήρχε τεράστια απόσταση».
Ο υπουργός έδωσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και περιέγραψε την ανάγκη να δοθεί μία λύση στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετώπισαν το θέμα των «κόκκινων» δανείων τα οποία φτάνουν στο 40%, όταν μεσοσταθμικά στην Ευρώπη είναι 5%-6%. Ανέφερε ακόμη και σήμερα από τα 430.000 «κόκκινα» δάνεια στο νόμο Κατσέλη είναι μόνο τα 170.000. Επομένως, συνέχισε, «η ιδέα ότι υπήρχε πλήρης καθολική κάλυψη της πρώτης κατοικίας είναι παραπλανητική».
Περιγράφοντας το νέο νόμο ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «διατηρεί τον χαρακτήρα του παλαιού νόμου και αφορά το υπερχρεωμένο νοικοκυριό. Δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι ο δανειολήπτης μπορεί στο δικαστήριο να φέρει και άλλες μορφές χρεών (οφειλές σε εφορία κ.α.). Ο νόμος θα έχει ισχύ για 3 χρόνια και 6 μήνες πριν λήξει θα ληφθούν αν πρέπει να παραταθεί».
Το καινοτόμο στοιχείο του νόμου, είπε ο υπουργός Οικονομίας, είναι η τρέχουσα αξία του ακινήτου.
«Στο παρελθόν η βάση ήταν η αντικειμενική αξία, ενώ τώρα τεκμαίρουμε ότι το μικρό και μεσαίο νοικοκυριό, που είναι κάτω των 125 τ.μ., θα κριθεί από την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Βάση αυτής θα κριθεί αν μπορεί και τι να εξυπηρετεί ο δανειολήπτης. Η τρέχουσα εμπορική αξία διαχωρίζει το δάνειο σε δύο κομμάτια, την τρέχουσα αξία και το υπερβάλλον σε σχέση με την αντικειμενική αξία που θα είναι και αυτή που θα εγγράψουν ως ζημία οι τράπεζες», υπογράμμισε.
Ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι «οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, δηλαδή τα νοικοκυριά κάτω από 20.000 ευρώ, έχουν πλήρη προστασία και ουσιαστικά θα πληρώνει το κράτος», ενώ δημιουργείται μία δεύτερη ζώνη στην οποία ελέγχεται το νοικοκυριό αν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο. Αυτές οι δύο κατηγορίες καλύπτουν το 61% των δανειοληπτών.
Απαντώντας στην κριτική που γίνεται για το απροστάτευτο του 40% ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι το όριο για την προστασία είναι στα 36.000 ευρώ εισόδημα. Από τα φορολογικά στοιχεία προκύπτει ότι το όριο αυτό καλύπτει το 82% των νοικοκυριών, καθώς μόνο το 18% των νοικοκυριών δηλώνει εισόδημα άνω των 36.000 ευρώ.
Newsroom naftemporiki.gr