Με εκατέρωθεν δηλώσεις για βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο Αιγαίο, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση κυρίως για το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών και τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων στα τουρκικά παράλια, έληξε η διμερή συνάντηση Τουρκίας - Ελλάδος στην Άγκυρα.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με εκατέρωθεν δηλώσεις για βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο Αιγαίο, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση κυρίως για το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών και τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων στα τουρκικά παράλια, έληξε η διμερής συνάντηση Τουρκίας - Ελλάδος στην Άγκυρα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα – Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών και η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών. Ωστόσο, ειδικά το τελευταίο χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων με δεδομένη και την εκφρασμένη εδώ και καιρό θέληση των Ευρωπαίων για κοινές περιπολίες.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο γεύμα εργασίας των δύο πλευρών ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα των μαζικών παραβιάσεων στον αέρα αλλά και στη θάλασσα, με τις λεγόμενες «αβλαβείς διελεύσεις» για να εισπράξει και μάλιστα ενώπιον των δημοσιογράφων την απάντηση Νταβούτογλου ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης κι όχι θάλασσα παραβιάσεων «και από τις δύο πλευρές», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά στη δημιουργία hotspot εντός της Τουρκίας κάτι που η ελληνική πλευρά, προ της συνάντησης, έθετε ως βασικό θέμα - αίτημα της επίσκεψης Τσίπρα στην γειτονική χώρα. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου τάχθηκε ανοιχτά κατά του συγκεκριμένου όρου προτείνοντας το «κέντρα φιλοξενίας» ενώ παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών.
Και μπορεί οι δύο πρωθυπουργοί να συμφώνησαν πως το πρόβλημα των προσφυγικών ροών δεν είναι ούτε ελληνικό ούτε τουρκικό, αλλά είναι πρόβλημα σύρραξης στη Συρία και μόνο στην πηγή του μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά ο κ. Νταβούτογλου και εδώ έριξε όλο το βάρος της ευθύνης στον Άσαντ κάνοντας λόγω για «ένα καθεστώς βίας στη Συρία». «Χωρίς αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα – Νταβούτογλου ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση ως προς την ώρα διεξαγωγής της συνάντησης. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον κ. Ερντογάν το μήνυμα ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του προσφυγικού άμεσα, θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε., που να οδηγεί σε περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.