Πολιτική
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 19:00

Βουλή: Αντιδρούν οι κοινωνικοί φορείς στο ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων προκάλεσαν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, όπως τόνισαν σε παρεμβάσεις τους στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων προκάλεσαν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, όπως τόνισαν σε παρεμβάσεις τους στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

«Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι πετύχαμε κάτι καλό. Μπορεί να αποφύγαμε κάτι πάρα πολύ κακό, αλλά δεν πετύχαμε κάτι καλό», τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτορας Τσιαφούτης σημειώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς είναι μία δίκαιη ρύθμιση».

Ακόμη υποστήριξε ότι «είναι προβληματική η διάταξη για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη. Δηλαδή αν κάποιος δεν απάντησε εντός 15 ημερών στην επιστολή της τράπεζας, δεν έχει δικαίωμα να σώσει το σπίτι του;».

«Κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία και ο οινοτουρισμός», εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας χαρακτηρίζοντας ως «τραγική» την επιβολή φόρου στο κρασί που θίγει 200.000 αμπελουργούς και 700 οινοποιεία.

Ο κ. Σκούρας ζήτησε «η πολιτεία να αγγίξει το θέμα της χύμα διάθεσης» και ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγονται «θα πρέπει να γίνουμε τελωνειακές αποθήκες, δηλαδή να πάρουμε εγγυητικές και να έχουμε μηχανογραφικό σύστημα», που σημαίνει αύξηση του κόστους.

«Υπάρχει μία αγορά παράνομη, το ξέρουν όλοι. Πρέπει να φορολογηθεί και θα έχουμε έσοδα 1,5 δισ. Επιπροσθέτως υπάρχει μία ιντερνετική αγορά 24 εταιρειών που πληρώνει φόρους κατά δήλωση και πληρώνουν έως και μηδέν φόρο!», είπε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων Γιώργος Πουλιμάς, προειδοποιώντας ότι ο φόρος 0,05 λεπτά ανά στήλη «θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Επειδή η αγοραστική δυνατότητα των παικτών είναι δεδομένη, αν φορολογήσουμε, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ο πελάτης να παίζει λιγότερο και ο μειωμένος τζίρος θα έχει λιγότερα έσοδα για εμάς. Θα πληγούν 1.000 πράκτορες», είπε αναφέροντας ότι «σήμερα για κάθε 100 ευρώ δημιουργείται τζίρος 326,7 ευρώ, αν επιβληθεί ο φόρος ο τζίρος θα πάει στα 246 ευρώ. Η μείωση θα είναι 24%».

«Έχουμε επιλεκτική δράση και στόχευση που, όπως φάνηκε από το παρελθόν, δεν θα έχει αποτελέσματα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θόδωρος Τρύφων.

«Πάμε σε στοχευμένες ενέργειες. Οι θεσμοί είπαν ότι είναι ακριβό ένα φάρμακο που είναι 7,8 ευρώ και να πάει στο 1 ευρώ. Αντίθετα ένα εισαγόμενο που κάνει 24 ευρώ δεν μειώνει την τιμή του και θα πληρώσει απλώς rebateκαι clowback», σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκπροσωπούμε 27 εταιρείες και, ενώ έχουμε το 18% της φαρμακευτικής δαπάνης, προσφέρουμε ως φορολογητέα ύλη όσο το 60% των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών».

Newsroom naftemporiki.gr