Πολιτική
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 17:28

Αποσύρθηκε το άρθρο για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών

Αποσύρθηκε από την κυβέρνηση το άρθρο 9 του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ κατά την συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Το άρθρο 9 αφορά τους κανόνες για την ενίσχυση από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα τον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών.

Αποσύρθηκε από την κυβέρνηση το άρθρο 9 του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ κατά την συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Το άρθρο 9 αφορά τους κανόνες για την ενίσχυση από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα τον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών.

Κατά την συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο εισηγητής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, αλλά χωρίς εντάσεις. Στις Επιτροπές καλούνται εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, των βιομηχανιών οίνου και της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ έγκειτο στο άρθρο 15, όπου η κυβέρνηση έθεσε το πλαίσιο για την «διαγραφή» δανείων και το «κούρεμα» των δόσεων. Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι εισάγεται αυτή η δυνατότητα μόνο στην περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ ο Ευκλ. Τσακαλώτος ότι δεν αφορά μόνο αυτές τις περιπτώσεις, αλλά όσους εντάσσονται στη ρύθμιση.

«Μέχρι τώρα η πρώτη κατοικία προστατευόταν από δύο πλέγματα», είπε ο Ν. Δένδιας και συνέχισε, «το ένα ήταν η εξώδικη προστασία, κατευθείαν από τον νομοθέτη. Μπορούσατε να ζητήσετε και να υποχρεώσετε την τράπεζα να μην εκπλειστηριάσει την πρώτη κατοικία. Υπήρχε και ο νόμος Κατσέλη που προέβλεπε ευρύτερη προστασία, αλλά ζητούσε την προσφυγή στο δικαστή. Η κυβέρνηση σταματά εντελώς την εξώδικη προστασία. Δεν έχετε καμία δυνατότητα προστασίας, ο μόνος τρόπος είναι να πάτε στο δικαστήριο και αυτό με προϋποθέσεις πολύ σκληρότερες από το νόμο Κατσέλη». «Μόνο υπό δρακόντιους όρους μπορείτε να πάτε στο δικαστήριο να ζητήσετε προστασία», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ κάνοντας λόγοα για ένα νόμο «άθλια διατυπωμένο. Είναι συντακτικά σε επίπεδο που θα απορρίπτονταν και πρωτοετής φοιτητής».

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τι περιλαμβάνει το άρθρο 15: Αν ένας δανειολήπτης είχε σπίτι 100.000 ευρώ, πλήρωνε δόση για τα 100.000. Τώρα έχει πέσει η αξία του στα 50.000, άρα τι θα πληρώσει στην τράπεζα; Τι νοίκι θα έπαιρνε η τράπεζα αν το έβγαζε στο σφυρί; Αυτό θα πληρώνεις». «Δεν υπάρχει αναγκαστική εκτέλεση. Ο δανειστής κερδίζει την διαγραφή των 50.000 και θα πληρώνει μικρότερη δόση. Αυτό που λέτε τι σχέση με αυτό που γράφει το νομοσχέδιο; Τίποτα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το κείμενο δεν έχει τις αναφορές που κάνει ο υπουργός», απάντησε ο κ. Δένδιας και ζήτησε, «μου δίνετε αυτό που θέλετε να σας το γράψω εγώ ως δικηγόρος; Υπάρχει διάσταση ανάμεσα στο κείμενο του νομοσχεδίου και την πολιτική βούληση που εκφράζει ο υπουργός».

Ακόμη ο εισηγητής της Ν.Δ. υποστήριξη ότι με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις «ο έφορος γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος του οικονομικού παιχνιδιού αν δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει. Βάζουμε αυτό που δεν έχει να πληρώσει στον απόλυτο έλεγχο του εφόρου. Αντικειμενικά κριτήρια δεν υπάρχουν σ’ αυτή την ζωή;».

«Στην κριτική ως προς το ποιος θα κρίνει και ότι θα κρίνει ο έφορος, αυτή την διαδικασία προέβλεπε ο νόμος της ΝΔ για χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Οι έφοροι ήταν καλοί όταν ήταν άλλη κυβέρνηση και έγιναν κακοί μόλις άλλαξε η κυβέρνηση;», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθαρίζοντας ότι «η πρόθεση είναι να υπάρχει αυτόματη ρύθμιση μέσω του TAXIS, όχι να πηγαίνει ο πολίτης στην Εφορία».

«Το νομοσχέδιο προστατεύει την πρώτη κατοικία και τους δανειολήπτες, με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας ο οποίος έχει πραγματική αδυναμία δεν θα χάσει το σπίτι του», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, προσθέτοντας ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται σε ποσοστό 60% που στην πράξη θα αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο». «Φτάνουμε σε ένα σημαντικό σκαλοπάτι που θα οδηγήσει στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, την πραγματική δηλαδή πολιτική διαπραγμάτευση που θα μας βγάλει από την κρίση», εκτίμησε.

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «υπάρχει εξαπάτηση των ενήμερων οφειλετών και όχι ανταμοιβή τους» και ότι «δεν υπάρχει αναφορά ότι καταργείται ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση». Δήλωσε ακόμη ότι «δεν συμφωνούμε με τους φόρους στο κρασί και τους φόρους στα τυχερά παίγνια, διότι δεν φορολογείται η εταιρεία, αλλά ο παίκτης και τελικά ο μικρός πράκτορας».

«Από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", πήγαμε στο "κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη" καθότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι είναι οι καλύτεροι φίλοι κάθε τραπεζίτη», είπε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αλλά είναι ο πρώτος που συναίνεσε στους μαζικούς πλειστηριασμούς. Αυτό έχει την δική του υπογραφή. Εσείς παραδέχεστε ότι το 40% των δανειοληπτών δεν το καλύπτει η ρύθμιση», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπερασπίσθηκε το νόμο Κατσέλη.

«Προστατεύει 170.000 δανειολήπτες, ενώ τα στεγαστικά δάνεια είναι 400.000, άρα όλοι αυτοί είναι έκθετοι σε πλειστηριασμούς. Το νόμο Κατσέλη τον ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρκεί να της δώσετε μία θέση για να πάρετε τα πνευματικά δικαιώματα», ισχυρίσθηκε.

«Νέο νομοσχέδιο, νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης», σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η κυβέρνηση διευκολύνει τις τράπεζες με στόχο να μπορέσουν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια και ενδεχομένως συμβάλλει να αλλάξουν χέρια μέσα από τη δράση των distress funds. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια», είπε εκτιμώντας ότι «υπάρχει μεγάλη διαμάχη αν θα αλλάξουν χέρια μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ή θα παραμείνουν στους ίδιους ιδιοκτήτες».

Newsroom naftemporiki.gr