Πολιτική
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 16:00

ΚΚΕ: Η πρόταση Νίμιτς περιπλέκει το πρόβλημα της ονομασίας

«Η πρόταση Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντίθετα το περιπλέκει ακόμα περισσότερο και αντί να μειώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών την αυξάνει», σημειώνει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η μονομερής αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα, όσο και η τωρινή πρόταση Νίμιτς, εντάσσεται στα πλαίσια της επεμβατικής τους πολιτικής στα Βαλκάνια που στόχο έχουν την αλλαγή των συνόρων με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου».

«Η ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «ασκεί πολιτική αποδοχής και στήριξης των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, όπως έκανε με την αλλαγή της θέσης της για τη μη αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, την στήριξη του σχεδίου για "εκδημοκρατισμό" των χωρών της Μ. Ανατολής, την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας στο Αφγανιστάν και την εσπευσμένη αγορά των F 16».

Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει όχι μόνο την πρόταση Νίμιτς για το όνομα, αλλά και την απαίτηση να μην μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία σε τμήματα της ελληνικής επικράτειας». Σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ και δεν έχει αλλάξει: Σε όποια συμφωνία κοινής αποδοχής καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που περιέχει τον όρο "Μακεδονία", είναι φανερό πως πρέπει να είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια σε συνδυασμό με το σεβασμό των συνόρων. «Το πρόβλημα δεν προκαλείται από το όνομα, αλλά από την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κολοζώφ.