Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι μια μικρή μειοψηφία στον μουσουλμανικό κόσμο. Αν όμως αυτές οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, απέναντι σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο, οπλιστούν και φανατιστούν, η κατάσταση αλλάζει», είχε πει στη «Μοnde» o ισλαμολόγος Ζιλ Κεπέλ, μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι μια μικρή μειοψηφία στον μουσουλμανικό κόσμο. Αν όμως αυτές οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, απέναντι σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο, οπλιστούν και φανατιστούν, η κατάσταση αλλάζει», είχε πει στη «Μοnde» o ισλαμολόγος Ζιλ Κεπέλ, μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο.
Η κατάσταση άλλαξε. Μια εποχή στην Κόλαση, που θα ξαναέγραφε αν ζούσε σήμερα ο Ρεμπό. Ο καθένας, βέβαια, γράφει το δικό του σενάριο. Κάποιοι ανέσυραν τη σύγκρουση των πολιτισμών. Τίποτα δεν εξυπηρετεί περισσότερο τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους από τη σύγκρουση του Ισλάμ με τη Δύση.
Ο άθεος ή αγνωστικιστής βρήκε την ώρα να ξεμπερδέψει με όλες τις θρησκείες.
Το Εθνικό Μέτωπο τρίβει τα χέρια του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός πανηγυρίζει που έκλεισε σύνορα και μυαλά και η νέα πολωνική κυβέρνηση ράβει... στρατιωτικές στολές για τους Σύρους πρόσφυγες, που «αντί να πίνουν τον καφέ τους στην Ούντερ ντε Λίντεν, να πάνε να πολεμήσουν στη χώρα τους».
Η «Le Figaro» βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί «στην Αγκελα Μέρκελ... γιατί η γενναιόδωρη πολιτική της έναντι των μεταναστών είναι ένα ιστορικό λάθος».
Ο Ρώσος πρόεδρος, αν και υποστήριξε ότι «δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να μετρήσουμε ποια χώρα είναι πιο αποτελεσματική στη μάχη εναντίον του ISIS», δεν παραλείπει να δείξει τη διαδρομή του χρήματος στο Ισλαμικό Κράτος, «από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που ανήκουν στις G20».
Οι ιδεολόγοι αρέσκονται να μιλούν για τις «θεμελιώδεις αιτίες της τρομοκρατίας».
Στη συζήτηση ανακατεύονται κάπως άτακτα και ασύνδετα πολλοί και παλιοί λογαριασμοί, προκαταλήψεις και κλισέ, ενώ έρχονται χρυσές εποχές στις στρατιωτικές παραγγελίες. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει για πώληση βομβών 1,29 δισ. δολ. στη Σαουδική Αραβία, την οποία αρκετοί δείχνουν ως βασική χρηματοδότρια του ISIS.
Στη συζήτηση ανακατεύονται κάπως άτακτα και ασύνδετα πολλοί και παλιοί λογαριασμοί, για να παραμείνει ζωντανός ο τρόμος. Πριν καν τελειώσει η ταυτοποίηση των νεκρών...