Πολιτική
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 18:02

Δ. Μάρδας: Προνομιούχο πεδίο για την Ελλάδα η Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και η Αν. Μεσόγειος

Τους στόχους της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε ημερίδα με τίτλο «Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Τους στόχους της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σε ημερίδα με τίτλο «Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Ο κ. Μάρδας χαρακτήρισε τις δύο περιοχές προνομιακές για το ελληνικό εμπόριο και το ελληνικό επιχειρείν, και έκανε ειδική αναφορά για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα. «Επιδιώκουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην Ν.Α. Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής και στην τροφοδοσία της Ευρώπης από νέες πηγές ενέργειας» κατέστησε σαφές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον αγωγό «TAP», στον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό «IGB», καθώς και στον «Κάθετο Διάδρομο», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» με ρωσικό φυσικό αέριο και των προεκτάσεών του προς την Κεντρική Ευρώπη. Επισήμανε, επίσης, την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τον αγωγό που θα φέρνει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο («East Med»), καθώς και τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης LNG, χαρακτηρίζοντας τον τερματικό σταθμό εισαγωγής στη Ρεβυθούσα μια στρατηγική υποδομή.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, τόνισε ότι εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας. Ειδική μνεία έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στη συνεργασία σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια και διεθνείς οργανισμούς, που σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, και ευκαιρία συμμετοχής του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου.

Ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της χώρας είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η σημασία όχι μόνο του εμπορίου και του τουρισμού, αλλά και γενικότερα της οικονομικής συνεργασίας με τις άλλες χώρες, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα, υποστήριξε. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτικά ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με το Ισραήλ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συνεργασία των νέων τεχνολογιών και στον τομέα της ενέργειας, με την Αίγυπτο στα μεγάλα έργα υποδομής και στη συνεργασία μεταξύ των λιμένων των δύο χωρών, και με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στο διμερές εμπόριο, όπου «οι εξαγωγές μας έχουν σημαντικά περιθώρια να αυξηθούν».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των συνεργασιών της στην περιοχή σε διμερές επίπεδο, αλλά έχουν ήδη αναπτυχθεί δύο τριμερή σχήματα συνεργασίας, Ελλάδα-Κύπρος –Ισραήλ το ένα, και Ελλάδα-Κύπρος Αίγυπτος το δεύτερο.

Τέλος, προς ανάδειξη της βαρύνουσας σημασίας της Ελλάδος, τόσο για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης όσο και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει διατυπώσει την πρόθεση να οργανώσει δύο fora κατά το προσεχές έτος, με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση της ειρήνης με τις χώρες της Βαλκανικής, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΜΠΕ