Πολιτιστικά
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 23:10

Αλκίνοος Ιωαννίδης: «…ίσως και ανοήτως, παραμένω αισιόδοξος»

Έχοντας ξεκινήσει, από τον περασμένο Νοέμβριο, ένα ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ο τραγουδοποιός - ερμηνευτής Αλκίνοος Ιωαννίδης, με τους μουσικούς του συνοδοιπόρους και με μια «Μικρή βαλίτσα», γεμάτη παλιά και νέα τραγούδια και διασκευές, παρασύρει και πάλι το κοινό στον μελωδικό του κόσμο, και μας μιλά για τις συναυλίες του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Έχοντας ξεκινήσει, από τον περασμένο Νοέμβριο, ένα ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ο τραγουδοποιός - ερμηνευτής Αλκίνοος Ιωαννίδης, με τους μουσικούς του συνοδοιπόρους και με μια «Μικρή βαλίτσα», γεμάτη παλιά και νέα τραγούδια και διασκευές, παρασύρει και πάλι το κοινό στον μελωδικό του κόσμο, και μας μιλά για τις συναυλίες του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Μέσα από την ιδιαιτερότητα ενός σχήματος, που αγγίζει συνεχώς με νέους τρόπους τα τραγούδια, σαν πρόσωπα κοιταγμένα από διαφορετικές γωνίες, οι συναυλίες ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν τις Παρασκευές και τα Σάββατα: 13, 14, 20, 21, 27 και 28 Νοεμβρίου, στις 10.30 το βράδυ.

Αφού ταξίδεψε, με την παρέα του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταφέροντας αισθήματα, γεγονότα, ήχους και λέξεις, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει, παρουσιάζοντας αυτήν τη ζωντανή μουσική διαδικασία στο σημερινό της στάδιο, και μιλά για αυτές τις βραδιές και για όσα αισθάνεται για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι θα απολαύσει το κοινό σε αυτές τις συναυλίες;

Πιστεύω πως, από πολλές απόψεις, αυτές είναι οι καλύτερες συναυλίες, που έχω κάνει στη ζωή μου! Έχουν πολλή μουσική, δημιουργικότητα, συγκίνηση, χαρά, ενέργεια, συγκέντρωση, επικοινωνία. Ακούγεται λίγο διαφημιστικό, αλλά έτσι ακριβώς αισθάνομαι. Δεν ξέρω τι θα απολαύσει το κοινό, πάντως, σίγουρα, θα γίνει μέρος μιας πολύ ιδιαίτερης κατάστασης.

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα;

Καθαρά μουσικά, δύο στοιχεία νομίζω πως δίνουν το στίγμα των εμφανίσεων αυτών: η μουσική οργάνωση και η μουσική ελευθερία. Και τα δύο λειτουργούν ταυτόχρονα, μπαίνοντας το ένα μέσα στο άλλο, συμπληρώνοντας τα κενά τους. Δεν είναι εύκολο να συμβεί, προϋποθέτει αρκετή προετοιμασία, καθώς και τη δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των μουσικών που ξεφεύγει αρκετά από την κλασική “συνεργασία”. Ούτως ή άλλως, αυτή η ομάδα δεν αντιμετώπισε ποτέ τις συναυλίες σαν εργασία. Και αυτό γίνεται ξεκάθαρο στον κάθε ακροατή, από το πρώτο λεπτό.

Τι διακρίνει το μουσικό σχήμα που σας συνοδεύει;

Πρόκειται για σπουδαίους μουσικούς! Αποτελεί ο καθένας τους έναν ολόκληρο κόσμο! Αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν δύο πολύ βασικά, αλλά καθόλου αυτονόητα, πράγματα: να συνεργάζονται μεταξύ τους για ένα κοινό μουσικό αποτέλεσμα, πράγμα σπάνιο για σολίστες, και επίσης, να γίνονται εντυπωσιακοί, εξυπηρετώντας, όμως, το τραγούδι και όχι κουράζοντάς το. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά έγχορδα όργανα, δοξάρια και νυκτά. Το ότι το ηχητικό αποτέλεσμα είναι τόσο πλούσιο, δυναμικό, ποικίλο και συνεχώς εξελισσόμενο οφείλεται, σε έναν βαθμό, στην ενορχήστρωση. Περισσότερο, όμως, οφείλεται στο ταλέντο και στην αισθητική αυτών των ανθρώπων. Καθώς και στους σπουδαίους τεχνικούς, που φέρνουν αυτό που κάνουμε στα αυτιά του κοινού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πώς αντιμετωπίζονται τα τραγούδια, σε αυτό το ζωντανό και εξελισσόμενο μουσικό ταξίδι που πραγματοποιείτε;

Τα τραγούδια είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης. Αποτελούν την αφετηρία και, μαζί, τον στόχο μας. Είναι η βάση μας και, μαζί, το όχημα, ώστε να μοιραστούμε κάτι ουσιαστικό με τους ακροατές. Για να μην πάει χαμένη η νύχτα, για να συν - βιώσουμε κάτι σημαντικό, για να λειτουργήσει η σχέση, για να μην περνά τσάμπα η ζωή. Γιατί, στην εποχή μας, το να τραβάει ο καθένας το ζόρι του μόνος είναι το χειρότερο, που μπορεί να μας συμβεί. Αν, στην εποχή της πλαστής ευμάρειας, υπήρξαμε αποξενωμένοι, στην εποχή της δυσκολίας έχουμε μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τη σημασία της συνύπαρξης. Το τραγούδι, σαν τέχνη συλλογική, αποδεικνύεται σωτήριο σε εποχές μαύρες σαν τη σημερινή. Και όταν λειτουργεί πραγματικά, τότε αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα.

Αυτό φαίνεται και στο κοινό. Η μείωσή του, που είναι φανερή τα τελευταία χρόνια, μπορεί να έχει κάνει τη διαδικασία των συναυλιών οριακά βιώσιμη, όμως το επίπεδο του κοινού έχει ανέβει εξαιρετικά! Όσοι, δηλαδή, πήγαιναν παλιά στις συναυλίες, γιατί δεν είχαν τι να κάνουν ή πού να ξοδέψουν τα χρήματά τους, τώρα πάνε να διασκεδάσουν σε άλλου είδους χώρους. Γι’ αυτό, ενώ τα μεγάλα “μαγαζιά της νύχτας” εξακολουθούν να γεμίζουν, παρακολουθούμε ταυτόχρονα και την άνθιση μικρότερων χώρων, όπως και τη δημιουργία μουσικών σχημάτων που δεν αποσκοπούν στο κέρδος. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, που πηγαίνει σήμερα στις συναυλίες, ξέρει πολύ καλά γιατί τις επιλέγει και γιατί εξοικονομεί με χίλια ζόρια τα χρήματα για το εισιτήριο. Στέκεσαι μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους και χαίρεσαι να παίζεις μουσική!

Στο σκοτεινό τοπίο της σημερινής Ελλάδας, τι σας λυπεί περισσότερο;

Όλα! Η διάλυση, η απογοήτευση, η αδικία, η έλλειψη καλλιέργειας, η έλλειψη φαντασίας, η ημιμάθεια, η προκατάληψη, η απελπισία, το αδιέξοδο. Οι φάτσες στην τηλεόραση, το τραγούδι μας, η αποξένωση, η φτώχεια των τιμίων, ο πλούτος των αδίκων. Η Βουλή, τα υπουργεία, οι νόμοι. Τα σχολεία, τα δικαστήρια, οι φυλακές μας. Οι δρόμοι μας, τα μπετόσπιτά μας, τα πρόσωπα των γέρων, τα αδιέξοδα των παιδιών. Εμείς όλοι. Η χώρα ολόκληρη. Παραδόξως πάντως, ίσως και ανοήτως, παραμένω αισιόδοξος.

Τι σας γεννά αισιόδοξες σκέψεις;

Η πίστη ότι όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει για πολύ. Ακόμη και μέσα στις χειρότερες συνθήκες, κάθε λαός βρίσκει, στο τέλος, τον τρόπο να εκφραστεί, να ονειρευτεί, να συγχωρεθεί, να ευχηθεί, να θέσει στόχους, να διαχωρίσει το σημαντικό από το ασήμαντο, να χαράξει χαρακτήρα, να δημιουργήσει, να χτίσει, να μιλήσει, να ζωγραφίσει, να τραγουδήσει. Και, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, να επινοήσει από την αρχή τον εαυτό του, τη διακυβέρνησή του, τον τόπο του, τη ζωή του. Ελπίζω πως, κάποτε, θα ζήσουμε αυτή την αναγέννηση.

Τι εύχεστε για την κάθε επόμενη μέρα μας;

Να μας βρίσκει καλύτερους από την προηγούμενη.

Συντελεστές
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Καλούδης (τσέλο - λύρα), Μανόλης Πάππος (μπουζούκι - λαούτο), Φώτης Σιώτας (βιολί - βιόλα), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο). Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας - Βασίλης Δρούγκας, φώτα: Κωνσταντίνος Μαργκάς, διοργάνωση: ΑΘΥΡ.

Πληροφορίες
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: λεωφ. Συγγρού 143 - Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9315600. Τιμές εισιτηρίων: ποτό στο μπαρ: 15 ευρώ, ποτό στο τραπέζι: 25 ευρώ, φιάλη κρασί ανά 2 άτομα: 65 ευρώ, φιάλη whiskey - vodka ανά 4 άτομα: 130 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και gialino.gr.