Κόσμος
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 17:13

Ικανοποίηση Παπανδρέου από την επίσκεψη στην Αγκυρα

«Η Τουρκία διανύει την εποχή μιας νέας δυναμικής και επειδή η Ε.Ε. αντανακλά το σύνολο κοινών αξιών που είναι οικουμενικές και από τις οποίες δεν χωρούν αποκλεισμοί, η διαδικασία αυτή είναι συνολικά θετική για την Τουρκία, την ευρύτερη μεσανατολική περιοχή, την Ε.Ε.» δήλωσε από την Αγκυρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ηγήθηκε από κοινού με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πάβο Λιπόνεν συμβουλευτικής ομάδας υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που επισκέφθηκε χθες και σήμερα την Τουρκία.

Η ομάδα είχε επαφές με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, τις ηγεσίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μ. Καραγιαλτσίν), Μη Κυβερνητικές Ορηγανώσεις, συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις, μειονοτικούς παράγοντες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στόχος, να ενημερωθεί για τα προβλήματα και να καταγράψει την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λόγω του Κυπριακού, παρατήρησε πως «το ενδεχόμενο αναστολής υπήρχε σε όλες τις υποψήφιες χώρες» και πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην περίπτωση της Σλοβακίας. «Η καλύτερη απάντηση και η φιλική μου συμβουλή από την εμπειρία που έχω αποκτήσει είναι ότι παρόμοια ενδεχόμενα δεν ανακύπτουν όταν υπάρχει μια συνεχής προωθητική πορεία».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Π. Λιπόνεν απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση για την Κύπρο, σημείωσε ότι ήταν θετικά τα μηνύματα που εξέπεμψε η τουρκική ηγεσία. Και ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε: «Τώρα που όλοι είμαστε στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, η συγκυρία είναι κατάλληλη για να επαναλάβουμε τις προσπάθειες. Παλαιότερα, οι Τουρκοκύπριοι αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την ιδέα λύσης του Κυπριακού. Η επιφυλακτικότητα αυτή διασκεδάστηκε στο πέρασμα των χρόνων και ψήφισαν θετικά το σχέδιο Ανάν. Οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν αρνητικά γιατί προφανώς δεν αισθάνθηκαν ασφαλείς με το σχέδιο Ανάν. Πρέπει να βρούμε μια λύση, ώστε και οι δυο κοινότητες να νοιώθουν ότι θα συμβιώσουν με ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είναι η Μέκκα της Ορθοδοξίας, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της Τουρκίας στην προσπάθεια της ένταξής της στην Ε.Ε.».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι χριστιανικές θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και ενεχείρισε στα μέλη της αντιπροσωπείας γραπτό υπόμνημα για τα θέματα που εκκρεμούν. Το ίδιο υπόμνημα έχει περιέλθει στην έκθεση προόδου που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πατριάρχης τόνισε: «Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά υπάρχει ισχυρή θέληση από την τουρκική κυβέρνηση. Είμαστε αισιόδοξοι... στο νέο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων θα έχουμε καλά νέα και για την Θεολογική Σχολή».

Πηγή: ΑΠΕ