Κόσμος
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 11:45

Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει

Αμείωτες οι ροές προσφύγων από τη Μέση Ανατολή αποτυπώνουν το δράμα του πολέμου, ασκώντας πιέσεις στην ΕΕ, η οποία εμφανίζει αντικειμενική αδυναμία διαχείρισης της κρίσης. Πόσο πιθανή είναι μια χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία; Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και ποια τα κίνητρα της Ρωσίας; Υπάρχει ο κίνδυνος μιας Ευρώπης κλειστών συνόρων; Στο στούντιο της «Ν» ο διευθυντής Ερευνών του Ι.ΔΙ.Σ. Δρ Κωνσταντίνος Φίλης. 

Αμείωτες οι ροές προσφύγων από τη Μέση Ανατολή αποτυπώνουν το δράμα του πολέμου, ασκώντας πιέσεις στην ΕΕ, η οποία εμφανίζει αντικειμενική αδυναμία διαχείρισης της κρίσης. Πόσο πιθανή είναι μια χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία; Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και ποια τα κίνητρα της Ρωσίας; Υπάρχει ο κίνδυνος μιας Ευρώπης κλειστών συνόρων; Στο στούντιο της «Ν» ο διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δρ Κωνσταντίνος Φίλης. 
 
Έως τον Μάρτιο του 2011 η Συρία ήταν μια χώρα με 22 εκατ. πληθυσμό. Σήμερα μετρά περισσότερους από 200.000 νεκρούς και σχεδόν 11 εκατ. εκτοπισμένους από τις εστίες τους. Περίπου 5,5 εκατ. από αυτούς έχουν φύγει από τη χώρα. Στην Τουρκία βρίσκονται τουλάχιστον 2,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία. Το 1/3 του πληθυσμού στον Λίβανο και το 20% του πληθυσμού στην Ιορδανία είναι πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Παλαιστίνιοι. 
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas
Στούντιο
Βάνιας Σταυρακάκης